Dependența Uniunii Europene și a Statelor Unite de importurile din China a crescut semnificativ în ultimii 20 de ani, în timp ce China și-a redus dependența de bunurile manufacturate în principal de furnizorii din SUA și UE. Aceasta este concluzia unei analize Mercator Institute for China Studies (MERICS) privind dependența de comerț dintre marile puteri economice ale lumii.
Diversificarea Chinei în ceea ce privește componentele tehnologice din economiile avansate este principalul motor al asimetriei dintre dependențele Chinei și cele ale SUA și UE, notează specialiștii.
Uniunea Europeană și Statele Unite au devenit dependente de anumite bunuri chinezești în ultimele decenii. Dependențele ambelor regiuni de importurile din China se concentrează pe mașini și echipamente electronice, dar implică o gamă largă de sectoare. De exemplu, textilele și mobilierul de casă au rămas domenii în care dependența de importurile din China este semnificativă.
”Acest dezechilibru în creștere necesită eforturi mai mari din partea Europei pentru a monitoriza și reduce decalajul prin diversificarea importurilor și măsuri industriale. Deoarece acest proces va fi costisitor și complex, UE trebuie să-și concentreze atent resursele asupra nevoilor cele mai stringente și critice”, avertizează specialiștii.
În 2022, Statele Unite s-au bazat în mare măsură pe importurile din China pentru 532 de categorii de produse din puțin peste 5.000, ceea ce reprezintă o creștere de aproape patru ori față de anul 2000, în timp ce UE a avut 421 de dependențe similare de importuri, de aproximativ trei ori mai mult decât acum 20 de ani. În aceeași perioadă, China a redus aproximativ la jumătate numărul de produse de care depindea din SUA, de la 116 la 57, precum și numărul de bunuri de care depindea din UE, de la 235 la 120.
”Această asimetrie marcantă în dependențele comerciale va crește și mai mult, mai ales dacă UE nu va acționa. Statele Unite au început să abordeze problema“, se mai arată în analiza citată.
China a diversificat dependențele – spre deosebire de UE și SUA
Cu excepția unor mărfuri selectate, dependențele comerciale ale Chinei au rămas relativ stabile, la aproximativ 10% din importuri, timp de două decenii. Valoarea totală a importurilor dependente de furnizori din alte țări a crescut de la 18 miliarde de dolari în 2000 la 306 miliarde de dolari în 2022, adică 1,7% din produsul intern brut (PIB).
În contrast, dependența SUA și a UE de un număr limitat de furnizori pentru anumite bunuri a crescut semnificativ din 2000. Dependențele comerciale ale SUA ca pondere a importurilor au crescut la 16% în 2022 de la 11% în 2000, în timp ce cele ale UE au ajuns la 12%, de la 7%. Dependențele din SUA ca pondere în PIB au crescut la 1,9% de la 1,2%, iar cele ale UE au sărit la 2,1% de la 0,8%.
Procentul categoriilor de produse afectate de dependențele comerciale a crescut aproape continuu, la 22% de la 13% în SUA și la 14% de la 9% în UE. Ambele regiuni au observat o creștere a dependențelor cel mai accentuat între 2002 și 2011 – după aderarea Chinei la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) la sfârșitul anului 2001 – și din nou în timpul pandemiei Covid-19, între 2020 și 2022.
De ce produse de import depind marile economii
Dependențele Chinei s-au mutat de la produse secundare la produse primare. Mineralele și combustibilii, precum și produsele agricole, inclusiv alimentele, au reprezentat aproape 75% din dependențe, ca valoare, în 2022, în creștere de la 22% în 2001. Cărbunele a devenit o dependență comercială semnificativă pentru China după 2010 – spre deosebire de petrol și gaze naturale, care au un lanț de aprovizionare mai diversificat.
Ca rezultat, numărul de produse de care China depinde de doar câțiva furnizori a scăzut. Dependențele de „mașini și echipamente electronice”, de exemplu, au scăzut de la 137 în 2001 la 55 în 2011 și 22 în 2022, mai puțin de 3% din produsele din această categorie.
Între 2000 și 2010, China a redus dependențele comerciale asupra produselor mai puțin complexe, precum țesăturile, tricotajele și mașinile de spălat, precum și asupra echipamentelor de extracție și construcție. După aceea, acest proces s-a extins la bunuri mai avansate, precum semiconductorii. Dependențele notabile rămân în domeniile mașinilor avansate pentru proiectarea metalelor și sticlei, precum și mașinilor agricole.
Schimbările în distribuția pe sectoare au mutat dependențele comerciale ale Chinei de la economiile avansate cu intensitate tehnologică către țările exportatoare de mărfuri, predominant în emisfera sudică.
SUA, UE și Japonia au reprezentat doar 35% din valoarea totală a dependențelor comerciale ale Chinei în 2022, în scădere de la 73% în 2001.
Această tendință a fost determinată în principal, începând din 2018, de creșterea tarifelor și a altor restricții la importurile de bunuri chinezești din partea SUA.
Dependențele comerciale ale Chinei față de UE s-au stabilizat în linii mari în ultimul deceniu, atât în ceea ce privește valoarea importurilor anuale – în jur de 30 de miliarde de dolari – cât și a numărului de produse – între 100 și 150 de articole.
UE și SUA au devenit mai dependente de importurile din China – în special de electronice
Creșterea dependențelor comerciale ale UE și SUA în ultimii 20 de ani a fost determinată în principal de importurile din China. Produsele provenite de la doar câțiva furnizori chinezi au constituit aproximativ 70% din dependențele comerciale ale SUA și UE ca valoare în 2022, comparativ cu 20% în 2000.
Totodată, dependențele UE și SUA de China ca pondere a categoriilor de produse au atins valori mai moderate, de 8% și respectiv 10% în 2022. Cu toate acestea, europenii și americanii se bazează în continuare pe China mai mult decât pe toate celelalte țări la un loc.
”Baza de Date MERICS privind Dependența de Comerț arată în detaliu cum dependențele comerciale ale SUA și UE de China sunt în creștere, în timp ce dependența Chinei de SUA și UE este în scădere. Diferența tot mai mare dintre aceste dependențe este un semnal de alarmă. Ar fi imprudent ca Europa să permită ca această asimetrie să continue să se extindă”, concluzionează experții.
(Citiți și: ”Raportul Draghi (1). Focusul pe Energie – de 3-5 ori mai scumpă decât în SUA și China. Lista problemelor drastice și ce e de făcut”)
***