luni

26 februarie, 2024

3 decembrie, 2022

Veniturile companiilor care au implementat săptămâna de lucru de patru zile au înregistrat o creștere în perioada celor șase luni în care au testat impactul reducerii programului, informează CNN.

Majoritatea celor 33 de companii și 903 angajați care testează săptămâna de lucru de patru zile fără nicio reducere a salariilor, în cadrul unui experiment realizat de Organizația 4 Day Week Global, au declarat că este puțin probabil să se mai întoarcă vreodată la săptămâna de lucru de 5 zile.

Conform unui sondaj, la care au răspuns un număr 27 dintre cele 33 de companii participante în cadrul programului pilot, niciuna dintre companii nu a spus că dorește sau are în plan să revină la săptămână de lucru de cinci zile.


Aproximativ 97% dintre cei 495 de angajați care au răspuns au spus că doresc să continue cu săptămână de patru zile.

Majoritatea companiilor care au participat la acest experiment au sediul în Statele Unite și Irlanda.

Angajații au raportat niveluri mai scăzute de stres, oboseală, insomnie și epuizare, precum și îmbunătățiri ale sănătății fizice și mentale.

Venituri în creștere cu 38% pentru companii

Conform CNN, Organizația 4 Day Week Global a colaborat cu cercetători de la Boston College, University College Dublin și Cambridge pentru acest test derulat în două etape, cu începere din lunile februarie și aprilie.


Testul a fost pozitiv și pentru veniturile companiilor. În medie, acestea au crescut cu 38% comparativ cu cele din aceeași perioadă a anului trecut.

Juliet Schor, profesoară de sociologie la Boston College și șefa cercetării în acest test, a spus că angajații nu au avut o creștere a intensității muncii lor. „Acest lucru arată că reorganizarea strategiei de lucru și a performanței nu a fost obținută prin accelerare, ceea ce nu este nici sustenabil, nici de dorit”, a spus ea.

Jon Leland, de la Kickstarter, o platformă de donații online participantă la test, a spus că programul de lucru de patru zile a făcut ca echipa să fie mai concentrată, mai angajată și mai dedicată, contribuind la atingerea mai bună a obiectivelor decât înainte.

Apelurile pentru scurtarea săptămânii de lucru s-au intensificat în ultimii ani.

După ce milioane de angajați au trecut la regimul de muncă de acasă în timpul pandemiei, renunțarea la timpul pierdut pe drumul spre serviciu a contribuit și la regândirea timpului săptămânal de lucru.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

*Notă:În România nu există corporații care sa-și unească forțele pentru

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: