luni

15 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

26 mai, 2013

După ce președintele francez Francois Hollande a propus înființarea unui guvern economic al zonei euro, cu buget propriu, reuniuni lunare și un președinte cu puteri depline, ministrul francez al economiei, Pierre Moscovici, speră că uniunea politică europeană va prinde contur în doi ani.

Oficialul francez a reamintit, într-o dezbatere organizată la Paris, că Germania și-a exprimat în mai multe rânduri susținerea pentru o uniunea politică europeană, cu puteri sporite pentru Bruxelles și mai puțină suveranitate pentru statele membre, arătându-se încrezător că aceasta va deveni realitate în doi ani. “Cred că este necesară o revizuire a funcționării instituțiilor comunitare, prin reorientarea către zona euro”, a spus ministrul Moscovici, la o dezbatere organizată de Fundația Europeană pentru Studii Progresive (FEPS) și Fundația Jean-Jaures.

Ministrul francez a apărat, de asemenea, ideea unei comisii a statelor din zona euro în Parlamentul European, care să aibă un rol în definirea politicii economice în zona euro, împreună cu Eurogrupul. Oficialul a apreciat, de asemenea, că, pe termen scurt, ar fi nevoie de un “guvern mai structurat pentru aplicarea inițiativelor și deciziilor exclusiv din zona euro. În afara deciziilor privind politica economică, acest guvern ar avea, de asemenea, un cuvânt de spus în legătură cu armonizarea fiscală și convergența socială, a explicat Moscovici, care, totodată, a pledat pentru înființarea unui “Eurogrup social”.


Pe de altă parte, ministrul francez al economiei a apărat ideea unui buget propriu pentru zona euro, separat de al celor 27 de state membre, finanțat din resurse autonome, afirmând că acesta ar ajuta la stabilizarea economiilor din zona euro în caz de criză.

Afirmațiile ministrului francez intervin după ce președintele Francois Hollande a propus, la 16 mai, într-o conferință de presă susținută la un an de la preluarea mandatului, formarea unui guvern economic al zonei euro, cu propria capacitate bugetară, un sistem fiscal armonizat și un președinte. Inițiativa a fost primită cu prudență la Berlin, care și-a exprimat rezervele în legătură cu ideea unui buget al zonei euro.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: