Supusă unor presiuni diplomatice crescânde din partea partenerilor occidentali, Franţa a anunţat miercuri seara amânarea cu o lună a livrării primei nave Mistral către Rusia.
Preşedinţia franceză a fost cea care a făcut anunţul, explicând că nu sunt întrunite condiţiile pentru ca livrarea să fie făcută în luna octombrie, conform contractului.
Surse diplomatice citate de presa franceză vorbesc despre presiunile comunităţii internaţionale, în contextul conflictului din Ucraina, şi au explicat că este, deocamdată, doar o amânare cu o lună, până în noiembrie.
Ministrul de Externe, Laurent Fabius, a declarat, mult mai prudent: “Decizia pe care a trebuit să o ia preşedintele a fost: Sunt întrunite condiţiile, acum, pentru livrare? Răspunsul a fost: Nu, dar sperăm că ele vor fi, în viitor”.
Franţa a fost aspru criticată de SUA şi statele europene, în ultimele 10 luni, deoarece nu a anulat contractul pentru cele două nave de război de tip Mistral, dintre care una („Vladivostok”) era în faza finală de construcţie şi trebuia livrată în luna octombrie anul acesta. Cealaltă, botezată “Sevastopol”, urma să fie finalizată până la sfârşitul anului 2015.
Autorităţile franceze au invocat de fiecare dată, în apărarea lor, pierderile de circa 1,2 miliarde de euro miliard de euro pe care le-ar înregistra firmele implicate în această afacere.
Contractul, primul semnat de Rusia şi o ţară NATO (în 2011), pune la dispoziţia Rusiei (care încă se referă la alianţă ca la un inamic), unul dintre cele mai performante modele de vase de război – poate transporta 16 elicoptere, 60 vehicule armate, 13 tancuri şi între 450 şi 700 de soldaţi.
În 2008, comandantul Forţei navale ruse, Vladimir Vysotsky, declara că forţele sale ar fi obţinut victoria în 40 de minute, dacă ar fi fost dotate cu vase militare de tip Mistral.
Reacţia Rusiei
“Chiar dacă este neplăcut şi creează unele tensiuni în relaţia cu partenerii noştri francezi, anularea contractelor nu reprezintă o tragedie pentru modernizarea armatei noastre”, a declarat pentru Itar-Tass adjunctul ministrului Apărării de la Moscova, Yuri Borisov.
Suspendarea participării Rusiei la competiţiile sportive
Potrivit unui document citat de EUobserver, UE are două variante, în ceea ce priveşte viitoarele sancţiuni: accentuarea celor existente sau extinderea lor la noi sectoare economice.
Este recomandată prima opţiune, mai rapidă şi cu avantajul că ar eficientiza măsurile luate până acum – diminuarea accesului pe pieţele financiare, şi blocarea livrărilor de echipamente militare, de tehnologii sensibile în special pentru sectorul energetic şi a bunurilor cu dublă folosinţă – civilă şi militară.
De asemenea, se pune în discuţie stoparea serviciilor pentru industria petrolieră rusească.
Ca o noutate, diplomaţii britanici au adus în discuţie şi o posibilă suspendare a participării Rusiei la evenimente sportive importante, precum cursele de Formula 1 sau cupa UEFA, şi boicotarea Campionatului Mondial de fotbal din 2018, organizat de Rusia.