joi

25 aprilie, 2024

26 mai, 2021

Academia Naţională de Medicină din Franţa susține, într-un comunicat că este indispensabil ca vaccinarea anti-Covid să devină obligatorie pentru mai multe profesii (lucrătorii esențiali) şi ca adolescenţii şi copiii să fie imunizați împotriva SARS-CoV-2, pentru a atinge „o imunitate colectivă suficientă pentru a controla pandemia”.

Discuția privind obligativitatea vaccinării anti-Covid a fost amânată mai multe luni din cauza numărului redus al dozelor şi de incertitudinile legate de eficacitatea serurilor existente. „Dar, cu o rată de eficacitate de 90% până la 95% contra formelor grave de COVID-19, vaccinurile omologate în prezent în Franţa (…) îndeplinesc condiţiile ce permit recurgerea la obligativitatea vaccinală”, consideră Academia de Medicină, citată de Reuters, agenție preluată de Agerpres.

„Măsurile individuale şi colective (interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii, carantină) sunt incapabile să controleze pe termen lung” durata epidemiei de Covid-19, care este „de temut, în special din punct de vedere social”, au argumentat membrii Academiei Naţionale de Medicină din Franţa.


Or, „dinamismul campaniei de vaccinare se va lovi de obstacolul format din cei care ezită şi cei care se opun vaccinării”, două categorii estimate fiecare la 15% din populaţia Franţei, a adăugat instituţia.

Astfel, va fi „extrem de dificil să se obţină înainte de sfârşitul verii o rată de acoperire vaccinală care să asigure o imunitate colectivă suficientă pentru a controla epidemia, adică 90% din populaţia adultă şi 80% din populaţia totală (care include şi minori)”, au estimat membrii acestei instituţii cu rol consultativ, care se pronunţă în chestiuni de sănătate publică şi de etică medicală.

Considerând că „o astfel de obligativitate nu va putea fi impusă decât într-o manieră progresivă”, academia recomandă ca vaccinarea să devină mai întâi „exigibilă” pentru o serie întreagă de categorii profesionale, începând cu profesiile esenţiale (profesori, angajaţi din sănătate, poliţişti şi funcţionari publici, angajaţi ai serviciilor de aprovizionare cu alimente, apă, energie, bani în numerar şi materiale informatice).

Academia consideră că această obligativitate va trebui să fie aplicată şi pentru „activităţile profesionale ce implică un contact cu publicul” (magazine, restaurante, hoteluri, stabilimente culturale şi sportive), „în prealabil tuturor activităţilor ce implică deplasări sau reuniuni” (călătorii internaţionale, cure termale, evenimente asociative), studenţilor „înainte de deschiderea anului universitar 2021” şi donatorilor de sânge.


Potrivit instituţiei menţionate, „vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2 a adolescenţilor şi a copiilor ar trebui să fie avută în vedere imediat după ce protocoalele de vaccinare vor fi omologate pentru aceste grupe de vârstă”, în pofida faptului că „maladia COVID-19 este în general benignă pentru tineri”, întrucât această extindere a vaccinării este „necesară pentru dobândirea imunităţii colective”.

În Franţa sunt obligatorii 11 vaccinuri pentru nou-născuţi.

Pașaportul sanitar intră în vigoare pe 9 iunie

Pe 9 iunie, în Franța intră în vigoare paşaportul sanitar, obligatoriu pentru participarea la marile evenimente, adică la cele cu peste o mie de participanţi – concerte, festivaluri, conferinţe, meciuri, vase de croazieră ş.a.m.d.

Acest document va conţine fie certificatul de vaccinare, fie un test PCR sau rapid negativ, fie dovada că eşti imunizat, că ai avut Covid în ultimele 6 luni.

Pașaportul va putea fi utilizat sub formă digitală – prin aplicaţia TousAntiCovid – sau imprimat pe hârtie.

Acelaşi document va fi folosit şi pentru intrarea în restaurante sau în sălile de sport, instituţii ce îşi vor redeschide porţile tot pe 9 iunie.

În schimb, în muzee, cinematografe, campinguri, hoteluri, biblioteci, grădini zoologice sau la vizitarea unor monumente istorice – tip Tour Eiffel, Château de Versailles, etc. – paşaportul sanitar nu va fi obligatoriu, conform RFI România, care citează presa locală.

Pe 29 mai, asigurările de sănătate din Franţa le vor pune la dispoziţie celor vaccinaţi un certificat sub formă de cod QR ce va putea fi descărcat de pe site-ul asigurărilor.

Codul QR furnizat de Franţa va putea fi citit de toţi vameşii europeni, după cum citirea codurilor QR din alte ţări va fi accesibilă vameșilor francezi.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: