luni

17 ianuarie, 2022

Franța injectează 8 mld. de euro în relansarea industriei auto: totul pentru mașini ”verzi”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

27 mai, 2020

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat marți un program în valoare de 8 miliarde de euro pentru relansarea industriei auto.

Acesta prevede transformarea Franței în cel ”mai important producător de mașini nepoluante din Europa” și include ajutoare de stat, subvenții pentru achiziționarea de autoturisme nepoluante, vouchere pentru reînnoirea parcului auto, precum și infrastructură pentru autoturismele electrice, scrie Euractiv.

Planul a fost prezentat în timpul unei vizite la o uzină auto, președintele punctând necesitatea sprijinirii sectorului în contextul șocului generat de pandemia Covid-19, care a oprit producția, pune în pericol 400.000 de locuri de muncă și a redus cererea de mașini noi pentru acest an.


Avem nevoie de un obiectiv motivațional: să facem din Franța cel mai important producător de mașini curate prin creșterea producției de autoturisme electrice și hibrid la un milion de unități pe an în următorii cinci ani”, a declarat președintele francez.

Negocierile dintre executiv și companii precum Citroën, Peugeot și Renault au început de mai multe săptămâni, însă Emmanuel Macron a precizat că pachetul de ajutor financiar de 8 miliarde de euro va veni cu condiții, cea mai importantă fiind creșterea valorii adăugate produse în Franța.

”Statul va acorda mai mult de 8 miliarde de euro ajutor acestui sector. În schimb, producătorii s-au angajat să relocheze producția cu valoare adăugată mare în Franța și să consolideze și să mențină toată producția industrială în uzinele noastre”, a mai adăugat Macron. El a adăugat că orice model de mașină construit în prezent în Franța nu ar trebui fabricat nicăieri altundeva.

Din declarația președintelui nu s-a înțeles clar dacă ajutorul de stat va fi punctual condiționat de mutarea producției în Franța, notează publicația citată. Renault, spre exemplu, plănuiește să înceapă construcția de motoare electrice la o fabrică din Normandia, și nu Asia cum intenționa anterior, pentru a putea accesa ajutorul de stat. Compania se va implica de asemenea în ”Alianța Bateriilor”, o inițiativă pan-europeană de creștere a capabilităților de producție a mașinilor electrice.


Schema de 8 miliarde de euro anunțată de președintele francez va include și un sprijin pentru consumatori care ar urma să primească subvenții pentru achiziționarea de mașini noi electrice. Acestea ar urma să fie de 7.000 de euro pentru mașini electrice (față de 6.000 de euro subvențiile de acum), respectiv de 2.000 de euro pentru mașinile hibrid.

Emmanuel Macron a avertizat că din cauza prăbușirii cererii, 500.000 de mașini noi se vor afla pe stocul producătorilor până la sfârșitul lui iunie, un nivel ”nemaiîntâlnit pe vreme de pace”. Pentru a sprijini cererea pentru acesta, planul de 8 miliarde va include și un program limitat înnoire al parcului auto (prin care posesorii de autoturisme vechi primesc vouchere pentru a le casa și a-și achiziționa mașini noi).

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Statul va acorda vouchere de 3.000 de euro pentru francezii care renunță la mașina veche, respectiv 5.000 de euro dacă achiziționează o mașină electrică, circa 200.000 de astfel de vouchere urmând a fi disponibile.

Pentru a pune la punct infrastructura necesară autoturismelor ”verzi”, guvernul francez va prezenta un plan de instalare a 100.000 de puncte de încărcare în următorii doi ani.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

rrr