marți

23 aprilie, 2024

29 septembrie, 2021

Acționarii Fondului Proprietatea (FP) au aprobat un nou mandat de administrator pentru Franklin Templeton International Services S.À R.L pe o perioadă de doi ani, începând cu 1 aprilie 2022. Condițiile detaliate ale mandatului vorfi aprobate într-o sședință ulterioară, potrivit unui comunicat al FP.

Franklin Templeton este din 2010 administratorul Fondului Proprietatea. Pe de o parte a fost un actor principal al dezvoltării pieței de capital din România, prin apărarea drepturilor acționarilor minoritari.

Pe de altă parte, a aplicat o politică de transfer a valorii portofoliului către acționari, transferând lichiditățile obținute prin vânzarea pachetelor deținute, prin dividende și distribuiri de capital. FP nu a făcut nici o investiție notabilă într-o companie din România.


Franklin Templeton: „De la preluarea mandatului de administrare a Fondului Proprietatea în septembrie 2010, Fondul a efectuat distribuții brute semnificative de numerar de 2,05 miliarde USD (7,58 miliarde RON) către acționari și a finalizat unsprezece programe de răscumpărare, al doisprezecelea fiind în curs, în valoare de peste 7,27 miliarde lei”.

Alte date din bilanțul celor 11 ani de administrare a FP

Comunicatul FP rezumă astfel administrarea de către Franklin Templeton:

  • Fondul Proprietatea a fost listat pe două burse (Bursa de Valori București în 2011 și London Stock Exchange în 2015) și a contribuit semnificativ la promovarea României și a pieței sale de capital pe scena internațională, către cei mai mari investitori din lume.
  • „Și-a asumat fără ezitare sarcina dificilă de a fi un acționar activist. A pledat fără încetare pentru standarde mai înalte de guvernanță corporativă, transparență și management profesionist pentru aceste companii”.
  • A contribuit la „transformarea majoră a unor companii din portofoliu”. Evoluția Hidroelectrica „este o dovadă elocventă a acestui angajament constant”.
  • A utilizat pentru prima dată în România noi instrumente precum programele de răscumpărare și ofertele publice de răscumpărare. A fost metoda principală de transfer a valorii portofoliului către acționari
  • Franklin Templeton remarcă performanța că prețul acțiunii este mult peste valoarea nominală de 1,00 lei pe acțiune, atingând un maxim istoric de 1,8780 lei / acțiune în 15 iulie 2021.
  • La 31 august 2021, randamentul total al prețului acțiunilor a fost de 512,28%, calculat de la listarea Fondului pe BVB la 25 ianuarie 2011
  • Randamentul total al activului net pe acțiune a fost de 187,51%, calculat începând cu 31 decembrie 2010.
  • Discountul de tranzacționare față de VAN a scăzut semnificativ de la 55,67% în 2011 până la 3,80% YTD.
  • În 2021, prețul acțiunilor a înregistrat performanța „tranzacționării la primă”.

Între 1 ianuarie 2011 și 31 august 2021, valoarea totală a tranzacțiilor cu acțiunile Fondului a reprezentat mai mult de 24,3% din valoarea totală a tranzacțiilor pe BVB, în timp ce volumul tranzacționat cu acțiunile Fondului a reprezentat 33,8% din volumul total de acțiuni tranzacționat pe BVB.

(Citiți și: „CE Oltenia nu va vedea un leu de la Fondul Proprietatea pentru susținerea restructurării. Cum va câștiga Fondul Proprietatea”)

„Odată cu atragerea a numeroși noi investitori locali și internaționali, privați si instituționali, Fondul a contribuit semnificativ la dezvoltarea pieței de capital din România si va continua acest lucru în vederea susținerii listărilor ulterioare ale companiilor de stat românești la Bursa de Valori București”, spune Ilinca von Derenthall, Președinte al Comitetului Reprezentanților.


„În viitor, vom continua să ne concentrăm pe administrarea participațiilor în companiile din portofoliu pentru a genera cele mai bune rezultate posibile pentru investitori. Avem un angajament ferm privind susținerea profesionalismului, guvernanței corporative și transparenței și credem că acest lucru ne va permite să generăm mai multă valoare pentru acționari prin inițiative precum listarea companiilor din portofoliu, cum ar fi Hidroelectrica și Salrom”, spune Johan Meyer, CEO Franklin Templeton București și manager de portofoliu al Fondului Proprietatea.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: