25 ianuarie, 2021

Fondul Proprietatea (FP) a efectuat distribuții de numerar către acționarii săi în valoare de 13,755 miliarrde de lei (3,7 miliarde USD), în perioada 2010-2020, potrivit datelor publicate de Fond cu ocazia aniversării de 10 ani de prezență a acțiunilor FP la Bursa de Valori București (BVB).

Distribuția a fost rezultatul strategiei de transfer a valorii activelor în numerar pentru acționari și a avut loc prin intermediul dividendelor obișnuite, dar mai ales prin răscumpărări de acțiuni proprii, urmate de reducerea capitalului social și plata diferențelor.

Capitalul social al FP a scăzut de peste 3,5 ori, de la mai mult de 13,75 miliarde de lei în 2010, la sub 3,75 miliarde de lei în 2021.


Au fost finalizate unsprezece programe de răscumpărare și continuă în prezent cu cel de-al doisprezecelea, răscumpărându-se în total 7,37 miliarde de acțiuni proprii, adică 53,5% din numărul total de acțiuni emise la sfârșitul lunii ianuarie 2011, potrivit datelor FP.

Pentru a finanța răscumpărările de acțiuni proprii, FP și-a vândut mari pachete de acțiuni la mari companii din portofoliu precum, Transelectrica (TEL), Transgaz (TGN), Romgaz (SNG), care sunt cele mai căutate de investitori, dar care au dispărut din portofoliul Fondului.

Fondul Proprietatea (FP) nu s-a remarcat prin nici o investiție durabilă într-o companie din România. Nu a ratat rarele ocazii ale unor listări și a cumpărat acțiuni conjunctural  la ofertele Electrica (EL), Medlife (M) sau DIGI Communications (DIGI), care nu mai sunt incluse în portofoliul său actual.

Una dintre puținele vedete ale Bursei


Acțiunile FP au fost cele mai tranzacționate și au fost printre puținele care au dat vitalitate Bursei de Valori București (BVB), în lipsa unei politici coerente de listare a companiilor statului și de încurajare a finanțării economiei prin piața de capital.

Dintre datele care au consacrat statutul de vedetă a FP la BVB se remarcă:

  • Pe perioada 2011-2020, FP s-a clasat pe locul întâi în topul celor mai tranzacționate acțiuni la BVB și pe locul cinci in clasamentul celor mai mari companii cotate la BVB, reprezentând aproape 7% din capitalizarea totală a pieței.
  • A atras peste 1,8 miliarde de USD sub forma de noi investiții străine de portofoliu în România.
  • A introdus pentru prima dată noi instrumente pe bursa locală: programe de răscumpărare de acțiuni (2011), oferte publice de răscumpărare (2013) și oferte de plasamente private accelerate (2013), care ulterior au devenit populare printre emitenții locali.
  • A propus primul program de tipul „stock option plan” într-o companie majoritară de stat, Transelectrica (2014), la acel moment parte a portofoliului Fondului.
  • A încheiat jumătate dintre tranzacțiile speciale (cum ar fi listările publice initiale, listările publice secundare și plasamentele private accelerate) executate pe BVB în perioada 2012 – 2020.
  • Tranzacțiile efectuate de Fond au reprezentat 40% (1,1 miliarde dolari) din valoarea totală a tranzacțiilor speciale (de la Bursă) și au inclus:
    • plasamentul privat accelerat al acțiunilor Transgaz (2013),
    • plasamentul privat accelerat Transelectrica (2014), plasamentele private accelerate Romgaz (2014, 2015, 2016),
    • plasamentele private accelerate Petrom (2013, 2016, 2017, 2020) și
    • plasamentul privat accelerat Conpet (2014).
  • 25,2% din tranzacțiile cu acțiuni de la BVB au fost realizate cu acțiuni FP în perioada 2011-2020.
  • Volumul tranzacțiilor cu acțiuni FP a reprezentat 35% din volumul total de acțiuni tranzacționate pe BVB în perioada 2011-2020.

„Fondul Proprietatea își menține pe deplin angajamentul de a continua să ofere randamente acționarilor săi. Va continua să susțină și să monitorizeze îndeaproape implementarea standardelor de guvernanță corporativă în companiile din portofoliu, cu obiectivul de a facilita în continuare progresul pieței locale de capital”, spune un comunicat al FP.

FP susține listarea companiilor de stat în viitorul apropiat, „contribuind la proces cu o parte din acțiunile pe care le deține în companiile candidate la IPO-uri, cum ar fi Hidroelectrica. Listările așteptate din partea Guvernului României, sprijinite de Fondul Proprietatea, pot fi un catalizator imens pentru atragerea mai multor investitori în România, contribuind la îmbunătățirea guvernanței corporative și transparenței. Aceasta este soluția necesară pentru deblocarea pe deplin a potențialului pieței de capital din România și obținerea promovării la statutul de piață emergentă de către MSCI, ajutând, în același timp, la procesul de redresare a țării după impactul pandemiei”, mai spune comunicatul citat.

 

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: