Sumele alocate sistemului de sănătate în 2018 nu acoperă toate nevoile medicale ale populației și se vor epuiza până cel târziu în luna octombrie, a declarat Laurențiu Mihai (foto), miercuri, când a părăsit poziția de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).
În opinia lui Laurențiu Mihai, care a fost numit în acest post în noiembrie 2017, trebuie schimbat modul de finanțare a Sănătății, în urma unei decizii politice și a unei dezbateri publice largi. Altfel, cu numai o treime din asigurați plătitori de contribuții, sistemul va intra în colaps.
„Avem printre cele mai mici cote de contribuţie pentru sănătate, aplicate la cele mai mici venituri din UE.
Mai mult, doar o treime din beneficiarii de servicii medicale plătesc această contribuţie, ceilalţi sunt scutiţi prin diferite prevederi legale. Un astfel de dezechilibru nu poate asigura funcţionarea eficientă”, explică Laurențiu Mihai, într-un comunicat.
Acesta face o trimitere și la discuțiile actuale „privind amânarea depunerii unor declarații fiscale (Declarația 600 n. red.), deci şi a plății contribuţiilor”, ceea ce „prezintă riscuri suplimentare pentru finanţareȚ, mai spune Laurențiu Mihai.
Potrivit acestuia, „sumele alocate în Legea bugetului pentru anul 2018 ajung doar până în lunile septembrie – octombrie, fiind în mod clar insuficiente pentru acoperirea nevoilor medicale ale populaţiei”.
Laurenţiu-Teodor Mihai, director al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generic (APMG), a fost numit pe 23 noiembrie 2017 președinte al CNAS.
El este doctor în sănătate publică, specializat în medicină de familie, iar din poziția de director al APMG a avut mai multe atacuri la adresa fostului ministru al Sănătății Florian Bodog și a guvernării PSD – ALDE, din cauza politicilor în domeniul medicamentelor.
Laurențiu Mihai l-a înlocuit pe Marian Burcea, arestat preventiv la sfârșitul lunii august, când procurorii DNA l-au acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat și folosirea influenței, în exercițiul funcției de conducere din cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii de foloase necuvenite.
În dosar sunt acuzați mai mulți foști angajați ai Casei și adminsitratori de firme, pentru fraudarea fondurilor instituției prin decontarea unor servicii medicale niciodată prestate.
El a demisionat de la CNAS după numirea Guvernului Viorica Dăncilă, pentru ca noul executiv „să-şi stabilească singur echipa cu care lucrează”.