sâmbătă

15 iunie, 2024

25 iulie, 2013

Fostul președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Șerban Pop, a fost pus joi sub urmărire penală, pentru că ar fi oferit directorului general al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, informațiile care au făcut subiectul presupusului șantaj comis de șeful postului TV.

Potrivit procurorilor DNA, fostul președinte al Fiscului i-ar fi oferit lui Alexandrescu copii după contractul încheiat între compania RCS&RDS și firma Bodu SRL, deținută de Dumitru Dragomir, relație de afaceri care l-ar pune pe președintele Ligii Profesioniste de Fotbal în situație de conflict de interese.

Procurorii îl acuză pe Pop – președinte ANAF la data comiterii faptelor – de infracțiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii de foloase pentru altul.


Potrivit procurorilor, în calitatea sa de președinte al A.N.A.F., în perioada ianuarie – aprilie 2013, învinuitul Pop Șerban, în virtutea atribuțiilor de serviciu, a fost informat în mod oficial cu privire la faptul că o echipă de control a Gărzii Financiare – Comisariatul General a efectuat un control încrucișat la două societăți comerciale, din care una era reprezentată de partea vătămată.

Prin intermediul echipelor de control, învinuitul a intrat în posesia unor documente și, cu toate că era ținut să păstreze confidențialitatea asupra activităților desfășurate, în luna aprilie 2013, Pop Șerban i-a prezentat inculpatului Alexandrescu George Sorin informații, ce nu erau destinate publicității, referitoare la derularea controlului dispus de conducerea Gărzii Financiare dar și cu privire la documente a căror publicare ar fi compromis imaginea publică și credibilitatea persoanelor juridice supuse controlului Gărzii Financiare, susține DNA.

În acest context, Pop Șerban i-a remis efectiv inculpatului Alexandrescu George Sorin copii ale documentelor a căror lansare în spațiul public ar fi fost de natură să compromită atât partea vătămată cât și societatea comercială reprezentată de aceasta, mai spun procurii DNA.

Șerban Pop a fost numit în funția de președinte al ANAF în aprilie 2012, de către premierul de atunci, MIhai Răzvan Ungureanu, și a fost menținut la șefia fiscului și de premierul Victor Ponta până în iunie 2013, când actualul prim-ministru l-a înlocuit pe Pop cu Gelu Ștefan Diaconu la conducerea Fiscului.


În 11 iulie, procurorii DNA au început urmărirea penală asupra președintelui Grupului Intact, care deține posturile de televiziune Antena, Camelia Voiculescu, fiica omului de afaceri Dan Voiculescu, președintele fondator al Partidului Conservator, aflat la guvernare.

Camelia Voiculescu este urmărită penal în dosarul de șantaj în care e învinuit Sorin Alexandrescu, directorul general al grupului de presă.

Potrivit procurorilor DNA, alături de Sorin Alexandrescu și Camelia Voiculescu, a început urmărirea penală și împotriva lui Daniel Matiescu – director general în cadrul grupului, și împotriva persoanelor Juridice Antena Group SA și Intact Publishing SRL.

Dosarul a fost declanșat în urmă cu o lună și jumătate, când Sorin Alexandrescu a fost ridicat de procurori și acuzat de șantaj împotriva administratorului companiei RCS-RDS, Ioan Bendei.

De unde pleacă acuzațiile de șantaj

Șantajul ar fi constat în presiunile exercitate de Alexandrescu împotriva lui Bendei pentru semnarea unui contract favorabil postului familiei Voiculescu, altfel Bendei ar fi fost denunțat pentru contracte suspecte cu Dumitru Dragomir, șeful LPF, după ce RCS-RDS a câștigat licitația pentru meciurile din ligă.

Sorin Alexandrescu i-ar fi spus lui Bendei că dacă nu încheie actul va fi făcută o anchetă jurnalistică în care se va arăta că în 2009 a semnat un contract de 3,5 milioane de euro cu firma preşedintelui Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, pentru ca în schimb să obţină drepturile de transmise a unor meciuri din cadrul Ligii I.

Procurorii au susținut că Sorin Alexandrescu urmărea să-l determine pe Ioan Bendei să semneze un contract de 7,2 milioane de euro anual, pe o perioadă de cinci ani, însă, în final, directorul general al Antena TV Group a fost de acord şi cu un contract de patru milioane de euro pe an pe o perioadă de cinci ani, promiţând în schimb să nu mai publice informaţiile legate de contractul dintre RCS&DS şi firma lui Dumitru Dragomir, SC Bodu SRL.

Alexandrescu şi Bendei s-au întâlnit în 19 aprilie, 22 aprilie, 26 aprilie, 14 şi 16 mai, la fiecare întâlnire, directorul general al Atena TV Group spunându-i administratorului RCS&RDS că, pentru a nu iniţia o campanie mediatică negativă la adresa acestuia, campanie care i-ar afecta viaţa personală şi cariera profesională, ar trebui să accepte semnarea contractului, în numele societăţii pe care o reprezintă.

Din stenogramele interceptărilor telefonice, aflate la dosar, rezultă că Alexandrescu a vorbit despre acest subiect cu Camelia Voiculescu şi Dan Voiculescu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: