Judecătorii de instrucţie parizieni au ordonat trimiterea în judecată a fostului prim-ministru conservator francez François Fillon şi a soţiei sale, Penelope, în dosarul referitor la angajările fictive ale acesteia. Informația este publicată de Le Monde, care citează surse judiciare din ancheta care a durat mai bine de doi ani.
Potrivit cotidianului Le Monde, fostul candidat al dreptei în alegerile prezidenţiale din 2017 a fost trimis în faţa tribunalului corecţional sub acuzaţiile de ”deturnare de fonduri publice”, ”tăinuire de deturnare de fonduri publice”, ”abuz de bunuri sociale” şi ”nerespectare a obligaţiilor declarative către Înalta Autoritate pentru transparenţa vieţii publice”.
Soția fostului premier, Penelope Fillon, este acuzată de ”complicitate şi tăinuire de deturnare de fonduri publice” şi de ”tăinuire de abuz de bunuri sociale”.
(Citiți și: ”Problema din Justiție și negocierile la aderare: cum au garantat Germania, Franța și Austria caracterul ireversibil al legislației de independență a sistemului judiciar”)
François Fillon a fost acuzat că şi-a angajat fictiv soţia, pe care ar fi plătit-o cu până la 900.000 de euro din fonduri publice. Penelope Fillon, afirmă anchetatorii, a fost remunerată opt ani ca ataşat parlamentar de către François Fillon.
Doi dintre copiii cuplului au fost, de asemenea, angajaţi ca asistenţi parlamentari ai tatălui lor pe când acesta era senator.
Parchetul Naţional Financiar (PNF) a deschis o anchetă în martie 2017, în plină campanie electorală, după dezvăluiri ale săptămânalului Le Canard Enchaîné.
Dezvăluirile s-au dovedit fatale pentru candidatura fostului prim-ministru, eliminat din primul tur de scrutin, după ce fusese cotat la un moment dat favorit la alegerile prezidenţiale din 2017.
Francois Fillon a dezminţit în timpul anchetei toate acuzaţiile care i s-au adus și a vorbit despre o ”lovitură de stat instituţională din partea stângii” asupra candidaturii sale la alegerile prezidenţiale din Franţa.
Un răspuns
E un caza cam ca al lui Dragnea, nu-i asa ? Pai bine, oameni buni, de ce n-au modificat si ei legile justitiei ? E mai greu in Frantza ?