joi

18 aprilie, 2024

13 mai, 2020

Un grup de generali NATO în rezervă și foști miniștri ai Apărării cer Statelor Unite să rămână în tratatul miliatar semnat în 1992 cu Rusia care reglementează zborurile comune de recunoaștere, avertizând în același timp capitalele europene să se pregătească pentru exitul american.

Potrivit unor surse americane citate de The Guardian, ministrul american al Apărării Mark Esper și secretarul de stat Mike Pompeo sunt deciși să retragă SUA din Tratatul Cer Deschis, care a redus considerabil riscul unei confruntări armate.

Potrivit unei declarații comune semnate de un grup de 16 comandanți NATO în retragere și foști miniștri ai Apărării și publicată marți, Tratatul Cer Deschis este descris ca un ”pilon vital de stabilitate între puterile nucleare”

(Citiți și: ””Îți cer un singur lucru: dă Europa Rusiei.” Atunci s-a tranșat și soarta României”)


”Cu 34 de semnatari, inclusiv SUA, Rusia și majoritatea statelor europene, în cadrul acestui acord militar multilateral au fost emise în total 1.517 avertizări rapide și zboruri de recunoaștere cu aeronave neînarmate. Prin intermediul acestor operațiuni, tratatul a condus la creșterea transparenței, a contribuit la consolidarea încrederii și a crescut încrederea între națiuni”, afirmă declarația.

În document este trecut și avertismentul că SUA va pierde dreptul de a efectua zboruri de recunoaștere asupra Rusiei dacă se retrag din tratat în vreme ce Rusia își va păstra capacitățile de zbor deasupra instalațiilor americane amplasate în Europa.

Între semnatarii declarației se numără generalul britanic Sir David Richards, fost șef al armatei britanice, generalul Klaus Naumann, fost șef al forțelor armate germane, și generalul Bernard Norlain, fost comandant al forțelor aeriene franceze.

În declarație se cere și Rusiei să renunțe la denunțarea tratatului, motivul invocat de americani pentru retragere. Rusia a limitat zborurile de recunoaștere deasupra enclavei baltice Kaliningrad și a creat un coridor interzis zborurilor de recunoaștere deasupra regiunilor de graniță ocupate în Osetia de Sud și în Abhazia.


Autorii declarației afirmă că aliații europeni din NATO trebuie să rămână în acord chiar dacă SUA îl părăsește, mai ales că statele europene au efectuat 55% din totalul zborurilor de recunoaștere deasupra Rusiei, fiind obiect a 59% dintre zborurile rusești.

SUA își permit să se retragă din acord deoarece au capacitatea să poată urmări prin satelit teritoriul rus, însă Europa nu dispne de capacități similare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: