marți

16 aprilie, 2024

19 februarie, 2024

Fostul director al Frontex Fabrice Leggeri (foto) a anunțat că s-a alăturat formațiunii de extremă dreapta franceze Adunarea Națională (RN), pe listele căreia va candida la europarlamentare.

Sondajele de opinie sugerează că alegerile europene vor aduce câștiguri majore pentru extrema dreaptă franceză, iar Leggeri ocupă locul trei pe lista RN, relatează Euractiv.

„RN are un plan concret și capacitatea de a-l duce la îndeplinire” referitor la migrației, a declarat el pentru Journal du Dimanche, justificându-și opțiunea politică.


„Astăzi, aleg să-mi pun experiența și expertiza în slujba francezilor”, a scris el pe X, fost Twitter.

Fabrice Legeri, a plecat din funcție după un raport ce indica abuzuri grave ale Frontex împotriva unor imigranți

Leggeri, funcționar civil francez în vârstă de 55 de ani, a condus Frontex din 2015 până în 2022. A demisionat din Frontex în 2022, după ce oficiul antifraudă al UE, OLAF, a deschis o investigație referitoare la abuzurile Frontex.

OLAF a lansat o investigaţie cu privire la acuzaţiile de încălcare a drepturilor omului de către Frontex, agenţia blocului însărcinată cu gestionarea migraţiei la frontierele externe ale Uniunii. Ancheta OLAF nu a fost publicată.

Europarlamentarul, Erik Marquardt, un parlamentar german din Partidul Verzilor (“Die Grünen”), declara că rezumatul raportului OLAF ”dezvăluie că managementul Frontex era la curent cu încălcările drepturilor omului şi a evitat în mod deliberat să le raporteze”.


În timpul mandatului său în fruntea Frontex, Leggeri a fost frecvent acuzat că a tolerat forțarea ilegală a migranților să se întoarcă peste frontieră, de-a lungul țărmurilor UE din Marea Egee, la granița dintre Grecia și Turcia.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: