joi

9 mai, 2024

19 octombrie, 2023

Ultimul sondaj de opinie din Franța publicat marți arată că partidul naționalist Adunarea Națională (RN) își consolidează avansul în fața partidului centrist și pro-european al președintelui Emmanuel Macron.

Un sondaj IFOP comandat de Le Figaro vizând alegerile din iunie 2024 arată că RN a lui Marine Le Pen este plasat la 28%, trei puncte în plus față de sondajul anterior din august și cu cinci puncte față de rezultatul obținut la alegerile din 2019. Pe locul doi se plasează Renew, cu 20% din preferințele electorale.

La alegerile din 2019, RN și partidul prezidențial (La République en Marche, acum Renew) s-au aflat aproape la egalitate (23,3% față de 22,4%).


Dacă procentul se păstrează până la alegeri, RN ar putea prelua conducerea grupului politic Identitate și Democrație (ID), care reunește extrema dreaptă eurosceptică din Parlamentul European.

Partidul lui Emmanuel Macron este la 20%, în scădere cu două puncte față de ultimul sondaj, indiferent dacă lista Renew va fi condusă de Stéphane Séjourné sau de Thierry Breton. Séjourné a condus lista în 2019 și prezidează grupul Renew din Parlamentul European, în timp ce Breton este comisarul european în funcție pentru piața internă.

Dreapta conservatoare (Les Républicains, PPE) se menține constant la aproximativ 8% și pare să reziste la apariția unei a doua liste de extremă dreapta, cea a partidului Reconquête! al lui Eric Zemmour, condus de Marion Maréchal, nepoata lui Marine Le Pen.

În ciuda intensificării campaniei sale privind imigrația în ultimele săptămâni, formațiunea lui Zemmour rămâne la aproximativ 6%, puțin peste pragul de calificare (5%).


Fostă principală forță politică de stânga în 2019 (13,5%), Verzii au ajuns la 8% din intențiile de vot, în scădere față de sondajul anterior.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: