Fostul şef al Direcţiei de Finanţe Bihor, Ioan Lascău, condamnat pentru corupţie în România, a fost extrădat din Statele Unite, au infomat joi autoritățile americane.
Potrivit agenției UPI, citate de Mediafax, ofiţerii americani care se ocupă de imigraţie şi vămi l-au arestat pe Lascău la locuinţa sa din Phoenix, Arizona, la 20 mai, iar un judecător pentru imigraţie a ordonat extrădarea lui, la 13 iunie.
Autorităţile române au emis mandat de arestare internaţional, iar Lascău a fost predat autorităţilor române marţi, la Bucureşti.
„Acest fost oficial corupt a crezut că poate scăpa de justiţia din România ascunzându-se în Statele Unite”, a declarat Jon Gurule, director al departamentului pentru expulzări din Phoenix, potrivit comunicatului publicat pe site-ul ICE.
„Aşa cum arată clar acest caz, ICE colaborează îndeaproape cu agenţiile care se ocupă de aplicarea legii aici şi în străinătate pentru a se asigura că infractorii condamnaţi se întorc în ţările lor în scopul de a fi traşi la răspundere pentru acţiunile lor”.
Lascău a fost condamnat în România pentru spălare de bani şi luare de mită în timp ce era director general adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bihor.
El a fugit din România după condamnarea sa, în martie, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar la scurt timp după aceasta Interpol a alertat autorităţile în legătură cu trecutul său infracţional.
Ioan Lascău a fost condamnat, la 8 martie 2013, de către un complet de trei judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru un caz din anul 2006, cînd oficialul vamal în funcție atunci a cerut mită 1,8 milioane lei de la un om de afaceri.
Lascău a fost condamnat la trei ani de detenţie pentru spălare de bani şi trei ani şi două luni de închisoare pentru luare de mită, constatând intervenţia prescripţiei în cazul efectuării operaţiunii financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia.
Condamnatul urma să excute pedeapsa de trei ani de detenţie, pedepsele fiindu-i contopite. Hotărârea instanţei supreme este definitivă.
Lascău – care între timp devenise preşedintele PPDD Bihor, iar din vara lui 2012 era consilier judeţean – a primit o pedeapsă complementară prin care doi ani după executare pedepsei i se interzicere dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, respectiv dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii.