marți

19 martie, 2024

17 ianuarie, 2020

Vestea declanșării unei investigații asupra unui fost înalt oficial UE suspectat de spionaj în favoarea Chinei trimite unde de șoc în cercurile interconectate de lobbyiști, oficiali și politicieni din Bruxelles.

Până în acest moment, scrie Politico, nicio persoană nu a fost pusă sub acuzare în Germania sau Belgia, dar oficialii din capitala UE se pregătesc de potențialul impact devastator al veștii că un oficial veteran european, plătit de o firmă de lobby, ar fi furnizat Beijingului informații sensibile.

Investigația este derulată de un tandem germano-belgian de anchetatori și va determina cu siguranță o revizuire amplă a protocoalelor de securitate și a setului de reguli care trebuie respectate după plecarea dintr-un post în cadrul Comisiei Europene.


Publicația germană Der Spiegel a fost cea care a scris în exclusivitate, miercuri, că procuratura germană anchetează un fost diplomat și alte două persoane, care au lucrat pentru o companie de lobby. Biroul Procurorului General din Germania a confirmat pentru Der Spiegel că anchetează trei persoane într-un caj de spionaj, fără a divulga identitatea celor anchetați.

(Citiți și: ”Investiții în progresie geometrică. China cumpără bomboanele de pe tortul european”)

În cadrul anchetei au fost efectuate percheziții în propietăți din Berlin, Bruxelles și în regiunile Baden-Württemberg și Bavaria, a confirmat un purtător de cuvânt al procuraturii germane pentru DPA. Nici agenția de presă germană nu a nominalizat vreun suspect.

Unul dintre oficialii care urmăresc ancheta a confirmat pentru Politico datele esențiale ale anchetei care a fost inițiată de autoritățile germane.

Investigația în acest dosar de spionaj pune sub tensiune relația UE-China la începutul unui an în care diplomația europeană spera să înceapă să reseteze această relație, în special în domeniile comercial, tehnologic și concurență.


UE urmează să participe, în martie, la un summit în Beijing, iar Cancelarul Angela Merkel urmează să fie gazda unui nou summit, la Leipzig, la care ar urma să participe lideri UE și președintele Xi Jinping.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: