joi

22 februarie, 2024

24 ianuarie, 2023

Un fost oficial de top al diviziei de contrainformații din cadrul FBI ar fi conspirat pentru a comite infracțiuni de spălare de bani și ar fi încălcat regimul sancțiunilor din SUA, primind plăți secrete de la oligarhul rus Oleg Deripaska pentru a investiga un rival, potrivit rechizitoriului procurorilor federali, informează The Guardian.

Charles McGonigal, care a condus divizia de contrainformații a FBI din New York înainte de a se pensiona în 2018, a pledat nevinovat pentru patru capete de acuzare, inclusiv încălcarea sancțiunilor și spălarea banilor, potrivit Reuters.

Oleg Deripaska, un miliardar rus cu legături cu președintele Vladimir Putin, s-a aflat în centrul acuzațiilor potrivit cărora Moscova ar fi încercat să-l sprijine pe Donald Trump în timpul campaniei prezidențiale din 2016. Deripaska a fost clientul lui Paul Manafort, fostul președinte de campanie al lui Trump, care a fost condamnat pentru fraudă și alte infracțiuni în 2018.


Procurorii au spus că McGonigal, în vârstă de 54 de ani, a primit în 2021, la trei ani după ce a părăsit biroul FBI din New York, plăți ascunse de la Deripaska, în schimbul anchetării unui oligarh rival. McGonigal a fost, de asemenea, acuzat că a forțat fără succes în 2019 ridicarea sancțiunilor împotriva lui Deripaska.

Sancțiunile „trebuie aplicate în mod egal împotriva tuturor cetățenilor americani pentru a avea succes”, a declarat Michael Driscoll, director adjunct al FBI, într-un comunicat. „Nu există excepții pentru nimeni, inclusiv pentru un fost oficial FBI”.

Charles McGonigal, în vârstă de 54 de ani, a fost arestat și sub acuzația de presupusă acceptare a unei plăți în numerar de 225.000 de dolari de la un fost ofițer străin de securitate, în perioada în care era agent special responsabil pentru contrainformații. McGonigal se confruntă cu nouă capete de acuzare în acest caz, inclusiv că ar fi făcut declarații false pentru a ascunde de FBI natura relației sale cu persoana respectivă.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: