joi

8 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 noiembrie, 2022

UE analizează o taxă de ieșire pe activele sau câștigurile de capital ale persoanelor supuse sancțiunilor europene, în cazul în care își transferă banii în afara blocului.

De la începutul războiului din Ucraina, vizați se sancțiunile UE au fost oligarhii ruși și persoanele/entitățile care sprijină războiul. UE îngheață în prezent activele celor sancționați, iar Consiliul a încercat, fără succes până acum, să convingă statele membre să aprobe confiscarea activelor sancționate.

Cum această variantă nu are majoritatea, Comisia încearcă acum un plan alternativ.


Potrivit unui document de lucru al Comisiei citat de Politico, Bruxelles analizează „un impozit de ieșire armonizat aplicabil persoanelor și entităților rezidente fiscale într-o țară terță și supuse sancțiunilor UE.

Acest impozit s-ar aplica atunci când ”activele sau câștigurile de capital ale unor astfel de persoane sunt transferate din orice stat membru al UE către țara terță de reședință fiscală a persoanei fizice care face obiectul deciziilor de sancționare”.

Ce ar putea însemna asta în practică: Dacă un cetățean rus aflat pe lista de sancțiuni a Bruxelles realizează, de exemplu, venituri din chirii și încearcă să le transfere în străinătate, venitul ar urma să fie impozitat.

Taxa ar urma să susțină reconstrucția Ucrainei, decizia are nevoie de unanimitate

Țările UE ar fi responsabile de implementarea deciziei, dar Comisia ar urma să propună un act juridic care va stabili condițiile de declanșare a taxei de ieșire precum și posibila cale legală pentru acțiunile țărilor UE.


Taxa s-ar baza pe articolul 115 din tratatul UE, care necesită în special sprijinul unanim al țărilor UE – motiv pentru care atât de multe inițiative fiscale ale UE mor. Taxa este una dintre opțiunile luate în considerare „pentru a asigura finanțarea reconstrucției Ucrainei”.

Celelalte măsuri luate în considerare includ:

  • transferul de bani din bunurile înghețate rusești confiscate din țările UE către UE, care ar urma apoi să aloce aceste venituri Ucrainei
  • un sistem de contribuții voluntare din partea țărilor UE, cu posibile stimulente oferite de bloc
  • un sistem de transfer obligatoriu din țările membre la bugetul UE printr-o nouă taxă

Bilanțul activelor înghețate: Belgia conduce detașat

UE a înghețat un total de 68 de miliarde de euro în active rusești, majoritatea fiind în Belgia, potrivit unui document intern al Comisiei.

Belgia a înghețat active în valoare de 50 de miliarde de euro, Luxemburg este pe locul al doilea cu 5,5 miliarde de euro.

Împreună cu Italia, Germania, Irlanda, Austria și Franța, acestea reprezintă peste 90 la sută din activele înghețate.

UE nu știe însă cât de multe rezerve naționale ale Rusiei sunt înghețate în UE. Documentul intern oferă o cifră aproximativă, de 33,8 miliarde de euro. Documentul precizează „acest lucru este acum în curs de evaluare, deci nu trebuie citat”.

Incriminarea acțiunilor de evitare a sancțiunilor nu are încă majoritatea necesară adoptării

Comisia așteaptă în continuare Consiliul să aprobe o decizie care ar transforma evitarea sancțiunilor în infracțiune, ceea ce ar facilita confiscarea bunurilor în caz de condamnare penală.

Oarecum surprinzător, Polonia a blocat procesul din cauza unor probleme de legislație internă.

Deși Varșovia este total de acord cu incriminarea tentativelor de evitare a sancțiunilor UE, trebuie mai întâi să adopte o lege națională, proces care este în curs de adoptare.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

În timp ce România negociază cu Austria  – prin vizita ministrului Bode la Viena  –  un vot favorabil pe 8 decembrie pentru primirea în spațiul Schengen, nici compania

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: