sâmbătă

27 mai, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 septembrie, 2022

Ungaria se plasează din nou pe contrasens în chestiunea sancțiunilor adoptate de UE împotriva Rusiei, de data aceasta făcând eforturi ca trei oligarhi ruși să fie eliminați de pe lista de sancțiuni.

Potrivit Politico, cei trei oligarhi ruși protejați de Budapesta sunt Alisher Usmanov (foto), Petr Aven și Viktor Rashnikov.

UE are un termen limită de 15 septembrie pentru a-și reînnoi măsurile împotriva persoanelor care au fost sancționate de la izbucnirea războiului Rusiei în Ucraina, altfel acestea vor expira.


În cadrul blocului, această prelungire a fost văzută ca o formalitate tehnică, așa cum a fost și cu sancțiunile anterioare împotriva Rusiei adoptate după anexarea Peninsulei Crimeea, în 2014.

Dar Ungaria încearcă acum să complice procedura, cerând eliminarea a trei cetățeni ruși de pe lista de sancțiuni a UE, potrivit a patru diplomați și oficiali UE citați de Politico.

Cei trei oligarhi protejați de Budapesta

Alisher Usmanov a făcut avere în minerit și investiții și este fost acționar la clubul de fotbal Arsenal. El a pierdut controlul asupra unora dintre activele sale din cauza sancțiunilor UE.

Poliția germană a confiscat Dilbar, cel mai mare iaht din lume după tonaj; Franța a pus la sol două elicoptere în valoare de 26 de milioane de euro; Autoritățile italiene au preluat controlul asupra unei vile din Sardinia în valoare de 17 milioane de euro precum și a unei limuzine blindate Mercedes-Maybach.


Petr Aven este un om de afaceri și politician care a condus cea mai mare bancă comercială din Rusia, Alfa Bank. El a încercat să evite sancțiunile UE demisionând din consiliul de administrație al băncii.

Viktor Rashnikov este un miliardar cu afaceri în industria siderurgică.

Purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, a declarat că UE va ajunge la o decizie comună asupra listei de sancțiuni. „Listele de sancțiuni ale UE sunt în mod constant în revizuire și există în mod repetat îngrijorarea că includerea anumitor persoane sau entități pe lista de sancțiuni nu este suficient justificată”, a scris el pe Twitter.

Temeri europene

Ungaria a cerut, de asemenea, UE să extindă excepția privind sancțiunile de călătorie pentru ajutor umanitar. Aceste cereri au generat teamă în rândul altor state UE, care cred că Budapesta dorește să creeze lacune în sancțiunile UE într-un moment în care Comisia Europeană încearcă să înăsprească regulile.

Reprezentanții UE urmează să discute despre războiul din Ucraina la întâlnirea lor de miercuri. Deși extinderea listelor de sancțiuni nu este oficial pe ordinea de zi, cererile Ungariei vor fi cu siguranță ridicate în timpul discuțiilor.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: