fbpx

Chestiunea

Viitorul, citit în opțiunile universitare ale tinerilor: Record de candidați la universitățile de științe aplicate

Facultățile din România sunt în plină desfășurare a admiterii, iar mai multe universități au anunțat un număr record de candidați. La Universitatea București se observă… Mai mult

21.07.2021

Analiză

Finanțarea deficitului bugetar: Cât mai trebuie să împrumute România și de unde. Statul găsește bani tot mai greu

Statul începe să întâmpine dificultăți în finanțarea deficitului bugetar, datoria publică va depăși cât de curând pragul de 50% din PIB, reiese din datele consultate… Mai mult

20.07.2021

Just Business

Radiografia creditării corporate: Comerțul răstoarnă ierarhia creditării – construcțiile și serviciile au profitat cel mai mult de dobânzile mici și de programele guvernamentale

Cele mai mari creșteri ale creditelor au fost înregistrate anul trecut de companiile din construcții și comerț. Au urmat cele din servicii, pe seama telecomunicațiilor… Mai mult

20.07.2021

Europa

Anacronismele României: Mari capacități de energie regenerabilă, emisii scăzute de CO2, dar economie incoerentă

Ponderea mai mare a producției de energie regenerabilă în România și emisiile mai scăzute de CO2, față de mediile UE, ascund anumite deficiențe ale sistemului… Mai mult

19.07.2021

Forumul ECE-China de la București – sub monitorizarea Bruxelles-ului

de Costel Stroescu 23.11.2013

Forumul economic China – CEE, care se va desfășura la București pe 26 noiembrie, va aduna 16 premieri central și est-europeni, la întâlnirea cu premierul Chinei, Li Keqiang,  alături de circa 1000 de oameni de afaceri.

Contextul e urmărit cu viu interes de către țările din Vestul Europei: pe 21 noiembrie, Manuel Barroso și Herman van Rompuy au participat la Beijing la summitul China-UE, unde au declanșat negocierile formale în privința tratatului între cele două piețe. În această situație, există temerea că China are intenția să negocieze cu două Europe: cea de Est, mai săracă și mai avidă de investiții, și cea de Vest, cu care discută un tratat oficial.

Surse politice citate de publicația Hotnews spun că cele 28 de state ale Uniunii Europene au primit o circulară de la Comisia Europeană, în care li se cere prudență în negocierile cu China, precum și să anunțe Bruxelels-ul în privința acordurilor comerciale semnate cu aceasta.

Întâlnirea de la București

Din delegația chineză, condusă de premierul Li Keqiang,  care va veni la București marți 25 noiembrie, vor face parte și aproximativ 300 de oameni de afaceri interesați de oportunități în Europa Centrală și de est.

Din partea română vor participa aproximativ 400 de oameni de afaceri, alături de alți 300 de businessmani din cele 15 state partenere. Întâlnirea oficialităților din 16 state europene plus China, alături de aproape 1000 de oameni de afaceri, va fi cel mai important eveniment internațional al anului desfășurat în România.

Proiectele pentru care România speră să atragă investiții chineze

Proiecte energetice

Pentru a fi pregătit să aducă la masa discuțiilor bilaterale propuneri de colaborare care vor fi discutate pe data de 25 noiembrie, Guvernul a adoptat în ședința din data de 20 noiembrie o serie de memorandumuri în care sunt prevăzute o serie de investiții în domeniul energetic care au mai fost dicutate cu partea chineză:

*-construcția reactoarelor 3 și 4 ale Centralei nuclear electrice de la Cernavodă,

*-hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Tarniţa-Lăpuşteşti,

*-proiectul de tip „Green/Brown Field” pentru construirea unui grup energetic nou de minim 500 MW la Termocentrala Rovinari

*-proiectul „Lucrări la Termocentrala Deva privind reabilitarea Grupului nr. 4 şi instalaţii de desulfurare pentru Grupurile nr. 3 si nr. 4” promovat de Societatea Complexul Energetic Hundoara S.A. (CEH).

Exporturile agroalimentare românești către China ar putea începe până la sfârșitul anului 2013

Tot în ședința din data de 20 noiembrie, Guvernul a mai aprobat și două memorandumuri privind exporturile de carne de porc, respectiv de vită, în China.

Surse guvernamentale susțin că investitorii din China intenționează să importe anual din România două treimi din efectivele de porci, respectiv 3 milioane de capete, 20% din efectivele de ovine, respectiv 3 milioane de capete dar și un sfert din șeptelul de vaci, adică 500.000 de vaci pentru reproducție.

”În data de 25 noiembrie se semnează protocoalele privind exportul de carne de porc şi taurine vii în cadrul în Forumului Economic China-Europa Centrală şi de Est. Odată cu semnarea acestora pot începe exporturile, dacă agenţii economici din România şi China şi-au armonizat condiţiile de export, respectiv tarifele şi cantităţile.”, a declarat pentru AGERPRES preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu.

Acesta consideră că până la finele acestui an vor fi armonizate şi certificatele pentru exporturile de preparate din carne de porc, din carne de vită, din lapte şi produse din carne de pasăre carne de oaie, miere, vin sau furaje.

Contextul: UE a început negocierile formale cu China. Se speră la schimburi comerciale de un trilion de dolari în 2020

Președintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy și președintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barroso au participat pe 21 noiembrie la a 16-a ediție a summitului China – UE.

China şi Uniunea Europeană vor începe discuţiile privind încheirea tratatului comercial, menit să crească investiţiile reciproce, care au rămas în urma relaţiilor comerciale, şi să rezolve problemele legate de accesul reciproc pe pieţe, au anunţat cele două părţi, la un summit de la Beijing, potrivit EurActiv.

“Volumul schimburilor comerciale între cele două părţi a crescut cu o viteză foarte mare, dar trebuie să realizăm că există încă mult potenţial pentru ca UE şi China să-şi mărească reciproc investiţiile directe”, a spus premierul chinez Li Keqiang.

Problema UE cu produsele chineze: beneficiază de diverse forme de ajutor de stat

În ciuda dublării comerţului cu China, din 2003 până acum, UE acuză firmele chineze că beneficiază de pe urma unor ajutoare de stat neoneste, ceea ce le permite să vândă bunuri la costuri reduse în Europa. “Problema comerţului şi cea a investiţiilor rămân prioritare pe agenda noastră şi am făcut un important pas înainte, prin lansarea unor negocieri asupra acordului de investiţii, care se referă atât la protecţia investiţiilor, cât şi la accesul pe piaţă”, a spus preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, la summit.

Potrivit acordului, anunțat de premierul chinez, Li Keqiang, liderii au promis să crească schimburile comerciale de la circa 580 de miliarde de dolari în 2012 la 1 trilion de dolari până în 2020.

Forumurile Central și Est Europene cu China

După decenii de stabilitate și control al economiei proprii, China a ales în ultimii ani să ducă o politică agresivă de expansiune economică, înregistrând rate de creștere care o plasează la vârful ierarhiei economiilor naționale sau comunitare, cum este UE.

Pentru a impulsiona și mai mult schimburile comerciale China, împreună cu partenerii din Europa Centrală si de Est au luat decizia de a organiza, anual, un forum de cooperare unde fiecare să vină cu propuneri concrete pentru a stimula ritmurile de creștere economică ale fiecărui partener.

Primele două ediții ale Forumului s-au desfășurat la Budapesta, în 2011, respectiv la Varsovia, în 2012, cu ocazia turneelor europene ale premierului chinez, Wen Jiabao.

Alături de România, la acest format de dialog participă  alte 15 țări din Europa Centrală și de Est – Polonia, Ungaria, Bulgaria, Letonia, Lituania, Estonia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Croatia, Serbia, Muntenegreu, Bosnia si Hertegovina, Albania, Macedonia

Lista memorandumurilor aprobate în ședința de guvern din 20 noiembrie referitoare la întâlnirea bilaterală cu premierul chinez Li Keqiang :

 • MEMORANDUM cu tema: unele masuri privind cooperarea cu Republica Populară China în domeniul utilizării paşnice a energiei nucleare cu precădere în vederea realizării Unităţilor 3 si 4 de la CNE Cernavodă.
 • MEMORANDUM cu tema: unele masuri privind cooperarea cu Republica Populară Chineză în domeniul energetic în vederea realizării proiectului Cheap Tarniţa Lăpusteşti.
 • MEMORANDUM cu tema: unele masuri privind cooperarea cu Republica Populara Chineză în domeniul energetic în vederea realizării proiectului de tip „Green/Brown Field” pentru construirea unui grup energetic nou de minim 500 MW la Termocentrala Rovinari.
 • MEMORANDUM cu tema: unele masuri privind cooperarea cu Republica Populara Chineză în domeniul energetic în vederea realizării proiectului „Lucrări la Termocentrala Deva privind reabilitarea Grupului nr. 4 şi instalaţii de desulfurare pentru Grupurile nr. 3 si nr. 4” promovat de Societatea Complexul Energetic Hundoara S.A. (CEH)
 • MEMORANDUM cu tema: Aprobarea Protocolului între ANSVSA şi AQSIQ privind exportul de bovine pentru reproducţie în R.P Chineză
 • MEMORANDUM cu tema: Aprobarea Protocolului ANSVSA şi AQSIQ privind exportul de carne de porc în R.P Chineză
 • MEMORANDUM cu tema: Aprobarea negocierii şi semnării Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Populare Chineze cu privire la  înfiinţarea reciprocă a Institutului/Centrului Cultural

Investițiile României în China sunt mai mari decât ale Chinei în România

Investițiile actuale totale ale Chinei în România depășesc 160 milioane de dolari, în timp ce investițiile României în China se ridică la 280 de milioane dolari, a spus ministrul adjunct al Comerțului, Zhang Xiangchen, potrivit Xinhua.

El a menționat de asemenea că exporturile României către China s-au ridicat la 360 milioane de dolari în 2008, în timp ce în 2012 valoarea acestora a crescut la aproape un miliard de dolari.

Cele două țări se află în proces de negociere privind carantina produselor de origine animală, cum ar fi carnea de porc, a spus Zhang. “În cazul în care se va ajunge la un acord, se vor crea condiții pentru exportul acestor produse în China”, a adăugat el.

Potrivit cifrelor oferite de ministerul chinez al Comerțului, în primele zece luni ale acestui an, între China și România au avut loc schimburi comerciale în valoare de 3,27 miliarde de dolari, în creștere față de anul trecut, potrivit AGERPRES.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 23.11.2013

2 comentarii

 1. Ionita Ion
  24.11.2013, 8:46 am

  Felicit actiunea guvernului nostru de a impulsiona relatiile comerciale cu China. Cam tarziu, daca avem in vedere stadiul la care au ajuns occidentalii. Eu cred ca politica Chinei in domeniul dezvoltarii economice poate fi un bun model pentru noi si chiar pentru occident. Rolul statului in coordonarea producatorilor nu trebuie neglijat. Statul, asa cum recunosc uni specialisti de la noi, are inca un rol important in economia de piata.

 2. ion ionita
  26.9.2014, 7:04 am

  As vrea sa le atrag atentia celor care sunt suspiciosi in legatura cu evolutia relatiilor economice ale Romaniei cu China
  Cei care sustin ca ar trebui sa fim rezervati fata de China, tinand seama de sistemul politic si social al acestei tari le atrag atentia ca tari europene, si nu numai, cu mari pretentii de respect pentru democratie au de mult timp relatii economice extinse si benefice pentru ei cu aceasta tara.Ma refer la Germania, Franta, Anglia etc.

Lăsați un comentariu


Stiri

Grupul de atac USS Carl Vinson pleacă în misiune cu noile avioane ”invizibile” F-35C

Razvan Diaconu

Publicația americană Stars and Stripe anunță că portavionul USS Carl Vinson și grupul său de atac au pornit în misiune luni, din San Diego, marcând… Mai mult

Europa

UE trimite avioane și pompieri să ajute Italia, Grecia, Albania şi Macedonia de Nord în lupta cu incendiile

Razvan Diaconu

Comisia Europeană a anunţat miercuri că va trimite avioane, elicoptere şi pompieri către Italia, Grecia, Albania şi Macedonia de Nord pentru a sprijini aceste ţări… Mai mult

Europa

Israel acuză doi comandanți ai Gardienilor Revoluţiei din Iran ca responsabili pentru atacul asupra petrolierului Mercer Street

Iulian Soare

Şeful comandamentului de drone al Gardienilor Revoluţiei din Iran şi comandantul forţelor aeriene se află în spatele atacului efectuat pe 29 iulie asupra petrolierului Mercer… Mai mult

Stiri

Creșterea cifrei de afaceri din comerț, stabilizată la +13% față de anul anterior

Marin Pana

Cifra de afaceri din comerț cumulată de la începutul anului în curs pare a se fi stabilizat la circa +13% față de aceeași perioadă din… Mai mult

Stiri

Document / Manipulări genetice la Institutul de Virusologie din Wuhan sub standarde de securitate aplicabile cabinetelor dentare – raport în Congresul SUA

Iulian Soare

Reprezentanții republicani în Comitetul pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanților au dat publicității, luni, un nou raport privind originea coronavirus din care reiese că acesta… Mai mult

Europa

România și Marea Britanie, demers comun la ONU – scrisoare de condamnare a atacului asupra vasului Mercer Street

Razvan Diaconu

Reprezentanţii permanenţi ai Marii Britanii și ai României pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite, împreună cu reprezentantul permanent al Liberiei, statul de pavilion al navei “Mercer… Mai mult

Europa

Companiile de social media au avut venituri de peste 31 mld. dolari în T2 / 2021, peste așteptări – analiză XTB

Vladimir Ionescu

Principalele companii de social media au înregistrat venituri de peste 31 de miliarde de dolari în Trimestrul 2 din 2021, peste așteptările analiștilor. Totuși, majoritatea… Mai mult