duminică

7 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

30 iunie, 2022

Banca Centrală a Ungariei a reușit să tempereze deprecierea accelerată a forintului, printr-o majorare de 185 de puncte de bază a dobânzii cheie de politică monetară, la 7,75% pe an, șocând piețele financiare, însă moneda va continua să se tranzacționeze la un nivel sub potențial, din cauza conflictelor dintre guvernul de la Budapesta și UE, susțin analiștii.

Forintul s-a depreciat ușor și joi, însă a reușit să-și păstreze câștigurile înregistrate în ultimele zile, după ce luni s-a prăbușit la un nou minim record, de 404,5 forinți/euro.

„Majorarea uriașă a ratei a reușit să reducă presiunea de pe forint, de aceea a reușit să se întărească în ciuda climatului global negativ din ultimele zile”, a spus un trader valutar din Budapesta, citat de Reuters.


„Dar fundamentele nu s-au schimbat, investitorii sunt îngrijorați de creșterea inflației, deficitul bugetar și lipsa unui acord cu privire la fondurile UE, așa că rata de schimb a forintului va rămâne peste 390 dacă piețele globale nu devin foarte optimiste”, a adăugat el.

Analiștii băncii olandeze ING se așteaptă ca moneda să își revină în a doua parte a anului.

”Pe termen lung, forintul depinde de evoluția negocierilor cu UE pe tema statului drept și a fondurilor UE, care vor debloca potențialul ascuns al forintului în a doua jumătate a anului (poate în septembrie)”, scriu ei într-o notă transmisă investitorilor.

Decizia surpriză a băncii centrale a dus și la o scădere a presiunii asupra titlurilor de stat.


Randamentul obligațiunilor de referință, cu o maturitate de 10 ani, a fost de aproximativ 8,15% joi, cu peste 20 de puncte de bază mai puțin decât marți, înainte de majorarea dobânzii cheie.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: