Depozitat în seifurile băncilor din Londra, Zurich și New York, aur de origine rusă în valoare de miliarde de dolari și-a schimbat proprietarul în ultimele luni, ca răspuns la invazia Moscovei asupra Ucrainei.
Datele de la 11 fonduri de investiții occidentale arată că lingouri rusești în valoare totală de 2,2 miliarde de dolari la prețurile curente au fost scoase din portofoliile acestor fonduri în 5 luni, între iulie și noiembrie.
Aurul rusesc sperie clienții fondurilor de investiții
Stocurile de aur ale fondurilor s-au micșorat în general în ultimele luni, din cauză că creșterea ratelor dobânzilor a declanșat dezinvestirea din lingouri. Dar datele, compilate de Reuters, arată că aurul rusesc este eliminat într-un ritm semnificativ mai rapid decât cel din alte țări.
Două surse din fonduri de investiții listate la bursă (ETF) afirmă vor să renunțe la metalele prețioase provenite din Rusia. ETF-urile sunt printre cei mai mari deținători de lingouri de aur și listează public acțiunile pe care le dețin. Aceasta înseamnă că investitorii pot vedea dacă acestea dețin aur rusesc, deoarece fiecare lingou este marcat cu originea sa.
„Unii clienți dau clic pe liste, văd o mulțime de active din Rusia și întreabă: ce se întâmplă? Este dificil să le explic. Vrem să eliminăm orice produs care generează îndoială în rândul clienților”, spune una dintre surse.
Bancherii nu au dorit să vândă în pierdere
În lunile după ce Rusia a invadat Ucraina, băncile au rezistat solicitărilor de a elimina aurul rusesc, temându-se de turbulențe în piață. „Nu am dorit să vindem în pierdere. Am făcut asta treptat, într-un mod controlat, ca de obicei”, a spus directorul uneia dintre băncile care stochează aur pentru ETF-uri.
În regimul de sancțiuni impus Rusiei, fondurile nu trebuie să vândă deținerile în aur produs în Rusia înainte de 7 martie. Acest aur nu intră sub sancțiunile Occidentale împotriva Moscovei, cu excepția cazului în care este deținut de o persoană sau companie rusă supusă sancțiunilor.
Sancțiunile împiedică însă fondurile să dețină ”aur nou” din Rusia, care este unul dintre cei mai mari producători din lume, exploatând aproximativ 330 de tone pe an, în valoare de 19 miliarde de dolari, la prețurile actuale.
Aur rusesc pe rute asiatice
Aurul rusesc la care au renunțat fondurile a fost adesea cumpărat de alți proprietari care l-au păstrat în aceeași bancă. Dar unele achiziții au fost expediate în Asia, unde cererea a fost puternică în ultimele luni, potrivit analiștilor și datelor vamale.
Cantitatea de aur stocată în seifurile din Londra monitorizate de London Bullion Market Association (LBMA) a scăzut cu 468 de tone, sau 5%, în primele 11 luni ale anului. Datele vamale din Marea Britanie și Elveția arată transporturi uriașe către China, India și alte țări din Asia și Orientul Mijlociu.
Fondurile de investiții, aurul și gestionarii
Reuters a analizat deținerile a unsprezece dintre cele mai mari ETF-uri. Acestea dețineau aproape 2.300 de tone de aur la sfârșitul lunii noiembrie, în valoare de 130 de miliarde de dolari. Cantitatea reprezintă aproximativ două treimi din tot aurul deținut de ETF-uri la nivel global, potrivit World Gold Council.
Majoritatea aurului deținut de ETF-uri este gestionat de JP Morgan, HSBC și ICBC Standard.
ICBC Standard este cel mai mic, deținând aproximativ 100 de tone de aur pentru cele unsprezece fonduri urmărite de Reuters și s-a mișcat cel mai rapid, reducând aurul rusesc cu 47% în acele fonduri. În paralel a investit în aur din alte surse de la jumătatea lunii iulie.
HSBC, care a stocat aproximativ 1.100 de tone de aur pentru fondurile urmărite, a redus aurul rusesc din conturile lor cu 20% din iulie și aurul din alte surse cu 10%.
JP Morgan, care a stocat aproximativ 1.050 de tone de aur pentru fonduri, a redus aurul rusesc cu 13% și aurul din alte surse cu 9%.
Dintre fonduri de investiții analizate, doar două -Amundi și WisdomTree – au scăpat de tot aurul rusesc
Din iulie, cantitatea totală de aur rusesc din cele 11 fonduri a scăzut cu 19%. Cu toate acestea, cele mai mari două fonduri, iShares Gold trust de la BlackRock și SPDR Gold Shares de la World Gold Council, și-au crescut efectiv proporția de aur rusesc.
***