sâmbătă

20 aprilie, 2024

19 august, 2016

dacian ciolosPremierul Dacian Cioloș a acuzat guvernele Ponta, într-un interviu acordat Hotnews, că nu au făcut nimic pentru a pregăti atragerea de fonduri europene în exercițiul financiar 2014 – 2020.

În condițiile acestea, criticile PSD la adresa actualilor guvernanți sunt deplasate, a mai spus prim-ministrul.

Absorbția efectivă pentru 2014 – 2020 a început în mai 2016, la aproape doi ani și jumătate de la începerea exercițiului bugetar, după ce am desţelenit buruienișul lăsat de cei care acum strigă de pe margine. 

Între timp, am lansat ghiduri și proiecte pentru 13 miliarde de euro, dintre care unele pentru autostrăzi, termoficare sau reducerea abandonului școlar. În paralel, se lucrează la pachetul de acreditare.

Cel mai probabil, odată ce Autoritățile de Management vor fi acreditate, în anul 2017 România va beneficia de rambursări în valoare de aproape 4 miliarde de euro”, a declarat Dacian Cioloş.


Întrebat despre cum merge absorbţia fondurilor europene pe noul program, şeful Executivului a spus că rata de absorbţie este undeva la 1%, dar că sunt multe state membre care nu au ajuns nici măcar acolo.

În prezent, media europeană de absorbţie este de 1,5 la sută.

„Dacă vorbim de absorbția pentru perioada 2014-2020, din câte știu, este ceva sub media media europeană, care e la nivelul de 1,5%.

Da, 1,5% media la nivel european, în vreme ce noi suntem pe la 1% și sunt încă multe state membre care nu au nici măcar atât.


De ce nu e mai mult nici la nivel european? E foarte simplu. În primul rând, și lucrurile sunt cunoscute foarte bine, inclusiv de liderii politici pe care i-ați mentionat, absorbția fondurilor europene nu este liniară.

În primii ani ai exercițiului bugetar, în cazul nostru 2014-2020, absorbția este mică – se fac acreditările instituțiilor, se lansează programele, ghidurile, licitațiile și apoi demarează proiectele. Absorbția propriu-zisă a fondurilor începe să crească semnificativ în a doua jumătate a perioadei financiare”, a explicat premierul Dacian Cioloș.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: