luni

25 martie, 2024

12 mai, 2014

România va cheltui aproape 120 milioane de euro, din fonduri europene şi naţionale, pentru prima fază a proiectului de reabilitare a siturilor contaminate istoric şi aflate în proprietatea Petrom. Investiţiile sunt prevăzute în contractul de privatizare a Petrom.

Lucrările vor dura doi ani, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern publicat pe site-ul Ministerului Mediului.

Obligaţia apare în Legea nr.555/2004 privind unele masuri pentru privatizarea Societatii Nationale a Petrolului “Petrom”:

  • „autorizeaza Vanzatorul ca, pe o perioadă de 15 ani de la data finalizării (14.12.2004 – data de inceput), să despăgubească, în totalitate, Societatea pentru orice pretenţii în legătură cu contaminarea istorică a mediului, conform termenilor şi condiţiilor prevăzute în angajamentul de despăgubire privind mediul (art. 18 alin1)
  • autorizeaza Vanzatorul ca, pe o perioadă de 30 de ani de la data finalizării (14.12.2004 – data de inceput) să despăgubească, în totalitate, Societatea pentru orice pretenţii în legătură cu abandonarea şi scoaterea din funcţiune a sondelor abandonate, oprite, închise sau care aşteaptă să fie abandonate, la data semnării sau a finalizării, dupa caz, în conformitate cu termenii şi condiţiile prevăzute în angajamentul de despăgubire privind mediul (art. 18 alin. 2)”

Comisia Europeană a aprobat investiţiile


„Acesta este primul Proiect din cadrul unui program extins de investitii derulate de companie – OMV Petrom – pentru remedierea siturilor contaminate istoric de industria petroliera din Romania dar şi prima Aplicaţie formulată şi transmisă de MMSC prin AM POS Mediu la Comisia Europeană pentru rambursarea cheltuielilor acceptate şi plătite de Statul Roman în această speţă, pentru “Despăgubirile de Mediu” („Pierderi de Mediu” şi „Costuri de Abandonare Acceptate”)”, se spune în nota de fundamentare a documentului privind, postat spre consultare publică pe site-ul Ministerului Mediului.

Pe 16 aprilie anul acesta, Comisia Europeană a aprobat recuperarea costurilor suportate de statul român în cadrul acestui obiectiv de investiții.

(DESCĂRCAŢI AICI PROIECTUL)


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: