Ministerul norvegian al Finanțelor a stabilit care vor fi pachetelor de acțiuni ale companiilor de producție petrolieră, pe care le va vinde Fondul suveran al Norvegiei.
Anunțul nu precizează care sunt companiile ci doar că vor fi acelea incluse de FTSE Russell în categoria “Petrol: Producători de țiței”, circa 95 de companii fiind incluse în această categorie, potrivit Blomberg.
Fondul va renunța, în timp, la active de de 5,9 miliarde dolari, valoare de circa 6 ori mai mică decât cea plănuită initial.
Dintre participațiilor care vor fi vândute ies în evidență ConocoPhillips, Occidental Petroleum (care a analizat, la un moment dat participarea la privatizarea Petrom) și CNOOC.
Fondul va păstra totuși acțiunile la mari grupuri petroliere integrate, precum Royal Dutch Shell sau ExxonMobil Corp, potrivit Reuters.
Cu active de aproape 1.100 de miliarde de dolari, Government Pension Fund Global este cel mai mare fond suveran din lume, și își vinde activele din domeniul producției petroliere, pentru a se proteja de fluctuațiile pieței.
Pe de altă parte, industria petrolului este sub presiunea tot mai mare a ofensivei motorizării electrice, susținută de Comisia Europeană și de țările membre.
(Citiți și: „11 state UE cer interzicerea vehiculelor diesel și pe benzină la nivel european, până în 2040”)
Parlamentul norvegian a aprobat planul la începutul anului și a lăsat la latitudinea guvernului să stabilească lista vânzărilor.
Government Pension Fund Global este un fond de pensii care administrează veniturile guvernului din domeniul petrolului și are în portofoliu acțiuni la 9.158 de companii din 73 de țări, printre care și România, unde deșinerile depășesc 100 de milioane de dolari.