sâmbătă

20 aprilie, 2024

23 noiembrie, 2013

Fondul Proprietatea (FP) estimează că statul va încasa anul viitor din taxa pe construcţii speciale între 700 milioane lei şi 900 milioane lei, numai de la companiile unde este Fondul acţionar, în condiţiile în care statul se aşteaptă să colecteze o sumă totală de doar 500 de milioane lei, prin aplicarea  în 2014 a acestui nou impozit.

Fondul a avut discuţii cu reprezentanţii autorităţilor pe tema taxei, întrucât aceasta afectează companiile din portofoliu, a declarat vineri managerul FP, Greg Konieczny.

„Companiile din portofoliul nostru sunt afectate de aceasta (taxa pe construcţii speciale – n.r.). Dacă nu este schimbată de Parlament, această ordonanţă este acum în dezbatere în Parlament. Noi am făcut multe comentarii, am ridicat multe puncte, (în discuţii – n.r.) cu statul, de ce această taxă ar trebui să fie mai mică sau ar trebui schimbat modul în care este calculată, pentru că impactul asupra companiilor din portofoliul Fondului în termeni anuali ar fi între 700 şi 900 milioane lei. Atâţia bani va lua statul de la companiile care sunt acum în portofoliul nostru”, a spus Greg Konieczny, referindu-se la impactul pe care îl va avea taxa pe construcţiile speciale, şi citata de MEDIAFAX.


Fondul Proprietatea are acţiuni la companii importante vizate de această taxă precum: OMV Petrom (18,99%), Hidroelectrica (19,94%), Romgaz (14,99%), Nuclearelectrica (9,72%) Transgaz (14,98%), Transelectrica (13,49%), Conpet (29,7%), GDF Suez Energy România (12%).

Mark Mobius, preşedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group, din care face parte şi administratorul FP, a declarat că taxa va duce la dividende mai mici acordate de companiile unde Fondul este acţionar.

Guvernul a aprobat pe 14 noiembrie o ordonanţă de urgenţă prin care se aduc modificări Codului fiscal, una dintre noutăţi fiind introducerea acestui impozit pe construcţiile speciale, de 1,5% din valoarea fiecărei construcţii de acest tip.

Vor plăti acest impozit persoane juridice române, persoane juridice străine care desfăşoară activitate prin intermediul unui sediu permanent în România, persoanele juridice cu sediu social în România înfiinţate potrivit legislaţiei europene, cu excepţia institutelor naţionale de cercetare-dezvoltare, a instituţiilor publice, asociaţiilor, fundaţiilor şi a celorlalte persoane juridice fără scop patrimonial.


Impozitul se introduce de la 1 ianuarie şi, potrivit estimărilor Guvernului, va aduce bugetului de stat aproape 500 de milioane de lei, în 2014.

Estimările ar fi fost mai mari, potrivit unor surse, de aproximativ 2 miliarde de lei, dar Fondul Monetar Internaţional (FMI) a cerut autorităţilor să ia în calcul slaba colectare a taxelor şi impozitelor şi să nu mizeze pe această sumă maximală la construirea bugetului 2014.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: