vineri

26 aprilie, 2024

21 mai, 2020

Valdis Dombrovskis, vicepreședintele Comisiei Europene

Comisia Europeană a publicat miercuri Recomandările specifice de țară pentru statele membre, o componentă a Semestrului European, mecanism de monitorizare al situațiilor financiare din interiorul Uniunii.

Implementarea acestor recomandări dar și prezentarea unor planuri naționale de revenire și reziliență economică ar urma să fie obligatorii pentru accesul la banii viitorului Fond de revenire economică UE.

Comisia Europeană va începe din toamnă să analizeze situțiile fiscale ale statelor membre și ar putea să reinstaureze regulile de deficit începând cu anul viitor, probabil după jumătatea anului.


Spre deosebire de rapoarte precedente, ultimul raport al Semestrului European, dat publicității miercuri, conține în majoritate recomandări asupra modului în care guvernele naționale își pot consolida capacitățile după pandemie, cu accent pe sistemele de Sănătate și de suport al angajaților și companiilor.

(Citiți și: ”Document / Semestrul European: Criza accentuează dezechilibrele economice anterioare ale României. Reformele în administrația publică și în Justiție stagnează”)

În ciuda condițiilor curente dificile, UE estimează o creștere economică pentru anul viitor, situație în care regulile Pactului de Stabilitate vor fi reactivate.

Ținând însă cont de gradul mare de incertitudine în legătură cu modul în care va evolua pandemia, vicepreședintele Comisiei Valdis Dombrovskis afirmă, citat de Euractiv, că în acest moment ”nu se poate avansa momentul specific” în care se va decide revenirea la vechile reguli.

Comisarul Dombrovskis a mai precizat că, odată reinstalate regulile fiscale, Comisia va ține cont de faptul că noile poziții de deficit și de nivel al datoriei vor fi ”mult mai mari” decât în momentul în care se va decide revenire la deficite sub 3% și nivel al datoriei sub 60% din PIB.


În consecință, căile de ajustare ar putea fi limitate de poziția fiecărei țări în ciclul economic, iar Euractiv are informații că și recomandările vor fi adaptate noului context.

Pachetul de recomandări emis miercuri și modul în care statele le vor urma va cântări însă semnificativ în metodologia prin care vor fi alocate statelor membre sume din Fondul de relansare economică.

Valdis Dombrovskis a afirmat miercuri că va exista ”o legătură clară” între recomandări și finanțări, iar Fondul, așa cum va fi prezentat pe 27 mai, va constitui ”un instrument suplimentar” de reasigurare că statele vor implementa recomandările Comisiei.

În esență, statele membre vor trebui să stabilească un set de priorități economice și să prezinte fiecare Comisiei planuri ”de recuperare și de reziliență” în baza cărora vor putea accesa bani din Fondul de salvare. Comisia ar urma să monitorizeze întregul proces național de implementare a planurilor.

Vicepreședintele Comisiei nu a lămurit dacă statelor membre li se va refuza accesul la Fondul de salvare dacă nu prezintă la Bruxelles planurile naționale de recuperare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: