duminică

28 aprilie, 2024

10 august, 2023

Guvernul german a adoptat miercuri (9 august) bugetul pentru fondul său emblematic pentru schimbările climatice și transformare (KTF). Pentru a accelera tranziția ecologică, Berlinul intenționează să cheltuiască 212 miliarde de euro pe proiecte de renovare a clădirilor, decarbonizare și industrie, în perioada 2024 -2027.

Fondul dedicat, care este exclus de la regulile stricte de cheltuieli ale Germaniei, a devenit unul dintre instrumentele principale folosite de guvernul german pentru a finanța proiectele majore. Numai pentru anul 2024, guvernul a alocat 57,6 miliarde de euro pentru diverse proiecte, cu peste 20 de miliarde de euro mai mult decât în 2023.

„Prin Planul Economic KTF promovăm inovația în Germania, ca un loc prielnic afacerilor. Punem bazele pentru ca decarbonizarea și digitalizarea să poată genera oportunități pentru viitor”, a declarat ministrul de Finanațe, Christian Lindner, citat de Euractiv.


Fondul are ca obiective principale finanțarea eficienței energetice a clădirilor, prin renovarea lor, decarbonizarea industriei și extinderea energiilor regenerabile, electromobilitatea și infrastructura de încărcare.

Creat inițial în 2010, de guvernul condus de Angela Merkel, fondul a crescut în importanță de când noul guvern a preluat mandatul în 2021. Pentru a finanța proiectele prevăzute în acordul de coaliție, guvernul a transferat, în 2021, 60 de miliarde euro din fondurile COVID-19 către KTF.

În plus, guvernul finanțează fondul pentru climă cu venituri din sistemul național și al UE de comercializare a emisiilor. Ministerul de Finanțe estimează obținerea a 19 miliarde de euro în 2024 numai din această sursă.

(Citește și: „Germania în recesiune industrială / Ministrul Economiei: Nu ne dezindustrializăm, tocmai se investesc 80 mld. euro„)

Accelerarea tranziției  verzi – 27 de mld. euro pentru înlocuirea centralelor pe gaze cu alternative ecologice

Cea mai mare parte din bani va fi dedicată renovării, cu 27 de miliarde de euro alocate pentru schimbarea sistemelor de încălzire cu petrol și gaze naturale cu alternative ecologice, precum pompele de căldură.


Guvernul intenționează ca fiecare sistem de încălzire instalat după 2024 să fie alimentat în proporție de cel puțin 65% din energie regenerabilă – o interdicție de facto a cazanelor care funcționează pe gaz natural. Planul a adus guvernul în pragul unei crize de coaliție, întrucât Partidul Liber Democrat (FDP) s-a opus puternic unui proiect de lege anterior.

Cu cele 27 de miliarde de euro, guvernul intenționează să ușureze povara financiară a gospodăriilor pentru a trece la alternative ecologice.

„În calitate de ministru federal de Finanțe, este important pentru mine să evităm sarcinile excesive. Oferim asistență direcționată pentru conversia la noi tehnologii și prevenim întreruperile structurale economice”, a spus ministrul Lindner.

Fondul va fi finanța, de asemenea, renovarea și extinderea Deutsche Bahn, cu 12,5 miliarde de euro. Deutsche Bahn a fost afectată de întârzieri de ani de zile, ajungându-se ca aproximativ o treime din trenuri să înregistreze întârzieri.  

Alte 4,7 miliarde euro vor fi cheltuite pentru extinderea infrastructurii de încărcare a vehiculelor electrice și 3,8 miliarde EUR pentru dezvoltarea industriei hidrogenului.

Guvernul intenționează, de asemenea, să își mărească în continuare finanțarea proiectelor de semiconductori și va cheltui aproximativ patru miliarde de euro pentru producția acestora.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: