duminică

12 mai, 2024

3 august, 2023

Chiar dacă energia electrică ieftine este cea care va determina profitabilitatea ramurilor de producție industrială, Germania ar trebui să nu mai susțină un preț subvenționat al electricității pentru toate industriile consumatoare de energie. Acesta este, potrivit Euractiv, sfatul consilierilor guvernului de la Berlin.

Încă considerată o mare putere industrială, Germania are performanțe proaste din punct de vedere al creșterii economice, cu o creștere negativă a PIB-ului real de -0,3% prognozată pentru 2023.

Dar, în timp ce actuala scădere este de așteptat să fie depășită până în 2024, conform previziunilor Fondului Monetar Internațional, experții se așteaptă la schimbări mari în structura industrială a țării în următorii ani, pe măsură ce lumea se apropie de neutralitatea climatică.

Consilierii consideră că subvențiile Ministerului Economiei sunt greșite


Industria europeană și cea globală „se restructurează în mod constant”, afirmă Alfons Weichenrieder, profesor de politică economică la Universitatea Goethe din Frankfurt și șef adjunct al Consiliului consultativ științific al Ministerului de Finanțe german. „Și, desigur, a avea energie ieftină este un avantaj competitiv”, a adăugat el, menționând că Germania se află într-o poziție dezavantajoasă – de exemplu – în comparație cu țări precum Norvegia sau Suedia când vine vorba de energie verdeă.

În timp ce ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a propus „subvenții care să compenseze factori comparativi nu deosebit de avantajoși ai industriei germane” prin oferirea de energie electrică mai ieftină industriilor consumatoare de energie, Alfons Weichenrieder a spus că „aproape fiecare economist pe care îl întrebați vă va spune că acest lucru nu este lucrul corect de făcut”.

Robert Habeck a susținut că subvențiile sunt necesare până în 2030, până când se construiește o capacitate suficientă de energie regenerabilă în Germania, care să furnizeze energie electrică ieftină. Cu toate acestea, Consiliul științific consultativ al ministerului de finanțe a publicat recent un raport care descurajează ideea. Specialiștii spun că, din cauza condițiilor nefavorabile ale Germaniei pentru energia regenerabilă, aceasta va continua să aibă prețuri mai mari la electricitate decât în ​​alte țări. „Întrebarea este, va avea Germania într-adevăr un avantaj comparativ în viitor în ceea ce privește prețurile la electricitate?” se întreabă Alfons Weichenrieder.

Electricitate ieftină, factor cheie pentru producția industrială

Multe producții ecologice au nevoie de cantități mari de energie electrică, deci prețul acesteia va fi un factor cheie care va determina unde va fi localizată producția industrială în viitor, spune expertul.


Zona Ruhr, de exemplu, un centru german pentru producția de oțel, „a devenit mare nu pentru că avea fier, ci pentru că avea energie”, afirmă Alfons Weichenrieder, referindu-se la zăcămintele de cărbune care au ajutat regiunea să se industrializeze.

Dar având în vedere obiectivele climatice, „cărbunele viitorului poate fi eolian sau hidroenergie norvegiană”, spune Weichenrieder, care susține că lăsarea unor industrii să plece în străinătate unde producția este mai ieftină nu este neapărat un lucru rău, ba chiar a ajutat și companiile germane în trecut. „Acestea sunt măsuri sensibile din punct de vedere economic”, a spus el.

Externalizarea de părți ale lanțului valoric, o binecuvântare pentru industria germană

În timp ce importurile sunt din ce în ce privite cu scepticism, deoarece țările se tem de dependențe de alte țări, „din punct de vedere economic, integrarea internațională a industriilor și dorința de a externaliza părți ale lanțului valoric a fost o binecuvântare pentru industria germană”, afirmă consilierul guvernamental.

De exemplu, folosind Europa de Est ca un „banc de lucru extins”, companiile germane au putut beneficia de costuri de producție mai mici acolo, a spus el. „Oamenii cred întotdeauna că, dacă o companie se mută din Germania, se va muta în China pentru a produce mai ieftin”, dar ar putea ajunge și să meargă în țări precum Norvegia sau Suedia pentru a se bucura de costuri mai mici, dar și pentru a-și îndeplini obiectivele de neutralitate climatică, a explicat Weichenrieder.

Nu toate importurile prezintă riscuri geopolitice

Idei similare sunt susținute și de think-tank-ul Dezernat Zukunft, care spune că Germania ar trebui să se concentreze pe producție mai în sus în lanțul valoric, care reprezintă deja cea mai mare parte din valoarea adăugată industrială a Germaniei.

Pentru mărfurile care consumă foarte mult energie în procesul de producție, ar fi mai înțelept să le înlocuiți cu importuri mai ieftine, decât să le produceți pe plan intern. Asta nu ar crea neapărat noi dependențe față de alte țări, afirmă Levi Henze, analist al Dezernat Zukunft . Deoarece există mai mulți furnizori potențiali disponibili în întreaga lume, „achiziționarea de oțel, de exemplu, sau de produse intermediare pentru producția de oțel, este cu siguranță fezabilă fără a ne asuma riscuri geopolitice”, afirmă Henze.

Prin urmare, și el îndeamnă guvernul să „se uite îndeaproape” la cine ar trebui să primească energie subvenționată și la ce nivel ar trebui redus prețul electricității, astfel încât banii să fie cheltuiți doar pe ”acele industrii care de fapt au viitor în Germania pe termen lung”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: