joi

25 aprilie, 2024

4 iulie, 2022

După modelul structurii de finanțare europeană folosite anterior în timpul pandemiei COVID-19, urmează să fie înființat un fond pentru reconstrucția Ucrainei, pentru investiții de circa 100 de miliarde de euro, potrivit propunerii pe care o va face, luni, Banca Europeană de Investiții (BEI), la conferința donatorilor organizată luni, de la Lugano (Elveția).

EU-Ukraine Gateway trust Fund (E-U GTF) ar urma să primească o contribuție inițială de 20 de miliarde de euro din partea țărilor UE și a bugetului UE, sub formă de granturi, împrumuturi și garanții – potrivit unui document consultat de Reuters.

Garanțiile vor avea un efect de multiplicare, ducând finanțarea în infrastructură la 100 de miliarde de euro, aproximativ jumătate din nevoile imediate ale Ucrainei.


BEI propune un fond care să funcționeze ca acela utilizat în cazul pandemiei COVID-19 pentru a garanta finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii, care a vizat credite de 25 de miliarde de euro și a mobilizat 200 de miliarde de euro.

Pentru reconstrucția podurilor și a sistemelor de apă

Fondul E-U GTF ar putea contribui la reconstrucția podurilor sau la renovarea serviciilor de apă potabilă sau de apă uzată, în special pentru orașele a căror populație s-a extins din cauza migrației din alte părți ale Ucrainei din cauza invaziei.

Alte proiecte finanțabile ar putea fi axate pe facilitarea exporturilor Ucrainei sau pe infrastructurile sale energetice și digitale.

BEI sau bănci de dezvoltare precum KfW (din Germania) sau DFC (din SUA) ar putea finanța proiectele ucrainene, atrăgând garanțiile Fondului.


EU-Ukraine Gateway trust Fund (E-U GTF) este conceput și pentru a încuraja întreprinderile private care ar considera că finanțarea investițiilor în Ucraina este prea riscantă.

Utilizarea un instrument folosit deja anterior poate fi realizată mai rapid, iar  investițiile inițiale ar putea fi aprobate până la sfârșitul anului.

Mai întâi, însă, Comisia Europeană trebuie mai întâi să își dea avizul, iar apoi o majoritate a țărilor UE trebuie să aprobe planul. Apoi, statele UE ar urma să decidă dacă vor contribui sau nu la fond.

Conferința reconstrucției postbelice a Ucrainei

La Conferința reconstrucției postbelice a Ucrainei de luni, din oraşul elveţian Lugano, guvernul acesteia își va prezenta priorităţile pentru reconstrucţia ţării după război, pentru circa 40 de state donatoare, potrivit dpa și Agerpres.

Proiectele care cer finanţare pentru reconstrucţia infrastructurii ucrainene distruse, sunt evaluate la sute de miliarde de euro.

„Ucraina este o ţară uriaşă, au fost multe distrugeri (…) planificarea şi coordonarea reconstrucţiei trebuie să înceapă cât mai curând”, a declarat şeful departamentului extern al BEI, Markus Berndt.

Ajutor urgent este necesar pentru asigurarea serviciilor de bază, cum ar fi alimentarea cu apă potabilă, energia şi accesul la internet, canalizarea, eliminarea deşeurilor, a spus oficialul BEI.

„Avem nevoie de investiţii, altfel economia se va prăbuşi complet şi vom rămâne fără cel mai important pilon pentru reconstrucţie”, a mai spus Markus Berndt.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: