luni

22 aprilie, 2024

6 martie, 2022

Războiul din Ucraina va avea un impact sever asupra economiei globale, a avertizat Fondul Monetar Internațional (FMI). Instituția a anunțat că va supune aprobării Consiliului de administrație, săptămâna viitoare, cererea Ucrainei de finanțare de urgență de 1,4 miliarde de dolari.

FMI este în discuții și cu autoritățile din Moldova privind fazarea rambursării imprumutului de 558 de milioane de dolari și creșterea acestuia.

Războiul din Ucraina a dus deja la majorarea preţurilor la energie şi la cereale şi a dislocat peste un milion de refugiaţi în ţările vecine, spune un comunicat al FMI, citat de Reuters.


„Deşi situaţia rămâne foarte fluidă şi perspectivele sunt de incerte, consecinţele economice sunt deja foarte serioase”, spune sursa citată.

Impact sever asupra economiei globale

„Războiul şi sancţiunile asociate vor avea un impact sever asupra economiei mondiale”, avertizează FMI, apreciind că şocul negativ al inflaţie se adaugă presiunii preţurilor deja ridicate.

Șocul preţurilor va fi resimțit în toată lumea, iar autorităţile trebuie să ofere sprijin fiscal pentru gospodăriile sărace, pentru care alimentele şi combustibilul reprezintă o proporţie mai ridicată din cheltuieli.

Pagubele economice vor creşte dacă războiul se extinde, consideră FMI.


Sancţiunile dure impuse Rusiei de SUA, ţările europene şi alte state vor avea de asemenea un „impact substanţial asupra economiei globale şi pieţelor financiare, cu efecte negative majore către alte ţări”, avertizează FMI.

Împrumuturi pentru Ucraina și Republica Moldova

Ucraina se confruntă cu pagube economice substanţiale, porturile maritime şi aeroporturile fiind închise şi avariate, multe şosele şi poduri fiind avariate sau distruse.

„Deşi este foarte dificil să evaluăm precis necesităţile de finanţare în acest stadiu, este deja clar că Ucraina se va confrunta cu costuri semnificative pentru redresare şi reconstrucţie”, apreciază FMI.

FMI a informat că săptămâna viitoare se aşteaptă să supună aprobării Board-ului său, solicitarea Ucrainei pentru un împrumut de urgenţă de 1,4 miliarde de dolari. Ucraina are, de asemenea, la dispoziție 2,2 miliarde de dolari până în iuie, conformaranjamentuuiu Stand-by.

Republica Moldova şi alte ţări care au legături economic strânse cu Ucraina şi Rusia sunt „în mod special” expuse riscului unor probleme de aprovizionare şi întreruperi ale aprovizionării.

Oficialii FMI discută în mod activ opţiunile de finanţare cu Republica Moldova, care a cerut majorarea şi fazarea actualului program de împrumut cu FMI, în valoare de 558 milioane de dolari, pentru a face faţă costurilor actualei crize.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: