joi

18 aprilie, 2024

2 decembrie, 2022

Directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, a avertizat că economia globală ar putea înregistrat un ritm de creștere de sub 2% din PIB anul viitor, din cauza efectelor războiului din Ucraina și a încetinirii simultane a Europei, Chinei și Statelor Unite, transmite Reuters.

Kristalina Georgieva s-a arătat deosebit de îngrijorată de încetinirea din China, deoarece a doua cea mai mare economie a lumii a fost un motor puternic al creșterii globale.

FMI își va actualiza perspectivele economice în ianuarie, dar imaginea „s-a întunecat recent pe baza a ceea ce vedem la nivelul încrederii consumatorilor, a încrederii investitorilor”, a spus ea.


În octombrie, FMI și-a redus previziunile de creștere globală pentru 2023 la 2,7%, față de 2,9% prognoza din iulie, pe fondul presiunilor generate de războiul din Ucraina, de prețurile ridicate la energie și alimente, de rata ridicată a inflației care a dus la creșterea dobânzilor. Condițiile s-ar putea înrăutăți și mai mult anul viitor, a avertizat instituția.

La acea vreme, FMI a calculat o probabilitate de 25% ca creșterea globală să scadă sub 2% anul viitor – un fenomen care a avut loc doar de cinci ori din 1970 încoace – și a precizat că există o șansă de peste 10% de contracție a PIB-ului global.

„Suntem îngrijorați că această probabilitate ar putea să fie un pic mai mare”, a spus Georgieva joi, invocând impactul „războiului fără sens” al Rusiei din Ucraina asupra economiei Europei și încetinirile simultane din Statele Unite, Europa și China.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: