luni

6 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

2 decembrie, 2022

Directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, a avertizat că economia globală ar putea înregistrat un ritm de creștere de sub 2% din PIB anul viitor, din cauza efectelor războiului din Ucraina și a încetinirii simultane a Europei, Chinei și Statelor Unite, transmite Reuters.

Kristalina Georgieva s-a arătat deosebit de îngrijorată de încetinirea din China, deoarece a doua cea mai mare economie a lumii a fost un motor puternic al creșterii globale.

FMI își va actualiza perspectivele economice în ianuarie, dar imaginea „s-a întunecat recent pe baza a ceea ce vedem la nivelul încrederii consumatorilor, a încrederii investitorilor”, a spus ea.


În octombrie, FMI și-a redus previziunile de creștere globală pentru 2023 la 2,7%, față de 2,9% prognoza din iulie, pe fondul presiunilor generate de războiul din Ucraina, de prețurile ridicate la energie și alimente, de rata ridicată a inflației care a dus la creșterea dobânzilor. Condițiile s-ar putea înrăutăți și mai mult anul viitor, a avertizat instituția.

La acea vreme, FMI a calculat o probabilitate de 25% ca creșterea globală să scadă sub 2% anul viitor – un fenomen care a avut loc doar de cinci ori din 1970 încoace – și a precizat că există o șansă de peste 10% de contracție a PIB-ului global.

„Suntem îngrijorați că această probabilitate ar putea să fie un pic mai mare”, a spus Georgieva joi, invocând impactul „războiului fără sens” al Rusiei din Ucraina asupra economiei Europei și încetinirile simultane din Statele Unite, Europa și China.

***


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: