Fondul Monetar Internaţional avertizează, într-un nou raport privind perspectivele economiei mondiale, că intensificarea tensiunilor comerciale ar putea submina creşterea economică globală, anticipând o rată de creştere de 3,5% în 2019, sub estimarea din octombrie 2018, de 3,7%, relatează BBC.
Instituţia avertizează, de asemenea, riscul unui Brexit fără o înţelegere.
Creşterile tarifare impuse de Statele Unite şi cele venite în replică de la Beijing au contribuit deja la o reducere anterioară a estimărilor. FMI se aşteaptă, de asemenea, ca încetinirea economică Chinei să continue, prognoza pentru anul în curs şi pentru anul următor fiind de 6,2%.
Documentul reflectă în special evoluţiile economiilor dezvoltate, în special din Zona euro, evidenţiind situaţia industriei auto din Germania dar și de o încetinire a cererii, noile cote de emisii impuse de UE, precum şi preocupările legate de Italia, în special de sistemul bancar.
FMI spune că Franța suferă din cauza impactului protestelor sociale, de altfel protestele vestelor galbene l-au determinat pe președintele Emmanuel Macron să-și anuleze participarea la Forumul economic de la Davos.
Există, de asemenea, câţiva factori care influenţează economiile emergente şi în curs de dezvoltare. Iranul este afectat de sancţiuni, Arabia Saudită de producţia de petrol mai redusă, economiile Turciei şi a Argentinei vor suferi contracţii, la fel şi Venezuela.
Cu toate acestea, proiecţia globală de 3,5% rămâne, totuşi, o creştere considerabilă a activităţii economice.