marți

6 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 septembrie, 2022

Bancherii centrali ar trebui să continue ciclul de înăsprire a politicilor monetare, iar politicienii ar trebui să reziste tentației de a crește cheltuielile publice în moduri care ar putea alimenta inflația, chiar dacă asta înseamnă facturi mai mari la energie pentru majoritatea consumatorilor, a declarat marți directorul Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, potrivit Politico.

„Combaterea inflației este prioritatea absolută peste tot”, a declarat Kristalina Georgieva la un eveniment organizat de Bruegel, un think-tank cu sediul la Bruxelles, adăugând că „politica fiscală trebuie să ofere un colac de salvare pentru cei mai vulnerabili.”

„Va exista presiune pentru a face mai mult pentru toată lumea, iar politicienii trebuie să reziste acestei presiuni”, a comentat directorul general FMI.


FMI și-a revizuit în jos, în mod repetat, previziunile de creștere pentru anul acesta și anul viitor. Economia mondială s-ar putea contracta cu 2% din PIB în trimestrul al doilea față de cel precedent, a spus Georgieva, adăugând că „acesta este un an foarte dificil și cel care urmează va fi foarte probabil mai greu”.

Remarcile lui Georgieva vin în contextul în care statele UE se pregătesc pentru o iarnă grea, în care prețurile la energie și gaze vor continua să fie la niveluri record, pe fondul deciziei Rusiei de a întrerupe pe termen nelimitat aprovizionarea către Europa.

La nivel european au început să fie organizate proteste, cel mai recent în Republica Cehă și Polonia, cetățenii solicitând atenuarea poverii facturilor la energie și nu numai. Guvernele europene au cheltuit aproximativ 2% din PIB pe măsurile de limitare a impactului crizei energetice, potrivit jurnaliștilor străini.

Georgieva a avertizat că astfel de măsuri nu sunt sustenabile pe termen lung.


„Dacă ne propunem un tip de sprijin foarte generos pe care consumatorii din multe țări îl cer și pun presiuni asupra politicienilor, atunci politica fiscală devine inamicul politicii monetare, de fapt, face lupta împotriva inflației mult mai dificilă”, a avertizat ea.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: