Comerțul, transporturile și HoReCa, urmate la mică distanță de IT&C au fost principalele ramuri care au contribuit la creșterea economică peste așteptări din primul semestru al anului, reiese din datele detaliate privind evoluția PIB-ului, publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).
Datele confirmă estimarea semnal de luna trecută, respectiv o creștere economică 5,3% din PIB în trimestrul al doilea față de T2 2021 și o creștere economică de 5,8% din PIB în primul semestru.
Cea mai semnificativă contribuție la avansul PIB din prima jumătate a anului aparține sectoarelor comerț, transporturi și HoReCa – 2,2%, acestea având o contribuție de 20,6% în formarea Produsului Intern Brut (PIB) din primul semestru.
IT&C s-a clasat pe locul al doilea, cu o contribuție de 1,7%, cu toate că ponderea sa la formarea PIB a fost de doar 6,9%, de trei ori mai mică decât cea a comerțului.
O analiză realizată de Andrei Rădulescu, de la Banca Transilvania, puncta evoluția dinamică a acestui sector, a cărui pondere în economie a crescut la 6,35% din VAB în 2021, semnificativ peste media zonei euro, de 4,8%.
Industria a tras în jos economia în primul semestru, cu o contribuție de -0,2% la creșterea economică. Industria are cea mai mare pondere în economie, de 25,3% din PIB în S1 2022.
Din punctul de vedere al utilizării PIB, creșterea s-a datorat, în principal:
- cheltuielii pentru consumul final al gospodăriilor populației, al cărei volum s-a majorat cu 7,6%,
contribuind cu +4,7% la creșterea PIB; - formării brute de capital fix, al cărei volum s-a majorat cu 2,2%, contribuind cu +0,5% la
creșterea PIB.
O contribuție negativă la formarea PIB a avut-o exportul net (-3,9%), consecință a creșterii volumului
importurilor de bunuri și servicii cu 14,3%, față de creșterea cu 7,7% a volumului exporturilor de bunuri
și servicii.
Produsul Intern Brut – date ajustate sezonier – estimat pentru trimestrul II 2022 a fost de 355.964,4
milioane de lei (prețuri curente), în creștere – în termeni reali – cu 2,1% față de trimestrul I 2022 și cu 5,3%
față de trimestrul II 2021.
PIB estimat pentru semestrul I 2022 a fost de 699.846,7 milioane de lei (prețuri curente), în
creștere – în termeni reali – cu 5,8% față de semestrul I 2021.
Economia ar putea înregistra un avans de 7% din PIB în 2022
Amploarea creșterii este surprinzătoare față de așteptările analiștilor și având în vedere evoluția indicatorilor cu frecvență ridicată, care sugerau un avans mai modest al PIB-ului.
Analiștii BCR precizau în august, la publicarea datelor semnal, că dacă cifrele nu vor suferi revizuiri semnificative, datele din primul semestru sugerează că economia României ar putea înregistra o creștere de circa 7% din PIB în 2022, chiar și în situația în care activitatea va stagna în a doua parte a anului.
”Dacă nu luăm în calcul o revizuire semnificativă a datelor, chiar dacă economia stagnează în următoarele două trimestre, creșterea pe întreg anul ar putea fi de aproximativ 7,0%. Așteptăm publicarea seriei detaliate pe 7 septembrie pentru a modifica prognoza noastră de creștere economică de 5,1% pentru acest an”, se arată într-un raport de analiză transmis de departamentul de cercetare al BCR.
***