joi

18 aprilie, 2024

22 octombrie, 2015

sediul-bnrPolitica monetară se confruntă cu noi provocări pe fondul reducerii fiscalităţii, astfel încât nu se impune o reducere a dobânzilor, se arată în comunicatul transmis, joi, de reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), la finele misiunii tehnice ce a avut loc în ultima săptămână în România.

Fondul se aşteaptă ca inflaţia generală anuală să se menţină în teritoriul negativ până la mijlocul anului viitor, ca urmare a reducerii TVA la alimente, a reducerii fiscalităţii din 2016 şi a preţurilor mai mici la mărfuri.

„Cu toate acestea, nu se impune o relaxare imediată a politicii monetare, dată fiind poziţia fiscală bazată pe expansiune din anul 2016, creşterea rapidă a salariilor, anticipaţiile inflaţioniste amplu ancorate şi incertitudinile ce persistă pe pieţele financiare globale„, a declarat Andrea Schaechter, şefa misiunii, adăugând că deciziile viitoare de politică monetară ar putea fi complicate de „continuarea inflaţiei importate reduse”.


Inflaţia medie anuală a urcat la -1,7% în septembrie, de la -1,9% cu o lună înainte, pe fondul scumpirii alimentelor.

FMI: Legislaţia bancară trebuie urgentată

În ceea ce priveşte sectorul bancar, experţii Fondului notează că acesta a făcut faţă cu bine incertitudinilor legate de situaţia din Grecia, dar şi că rezervele de capital şi de lichidităţi sunt adecvate.

„Pe măsură ce bilanţurile s-au consolidat şi redresarea economică a căpătat teren, creditarea sectorului privat a început să dea semne de revenire incipientă”, a transmis şefa misiunii FMI.

De asemenea, ea a punctat necesitatea urgentării legislaţiei din sectorul financiar, mai exact a celei referitoare la închiderea băncilor, la garantarea depozitelor, la supravegherea macroprudenţială şi la obligaţiunile garantate.


„În ceea ce priveşte modernizarea regimului insolvenţei în România, procesul avansează, iar misiunea a recomandat consolidarea proiectului de legislaţie secundară pentru a se asigura implementarea eficientă a cadrului legal privind insolvenţa personală„, se mai arată în mesajul FMI.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: