vineri

27 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 aprilie, 2022

În contextul șocului generat de prețul energiei și de războiul din Ucraina, Fondul Monetar Internațional (FMI) a decis extinderea liniei de finanțare pentru Republica Moldova, a cărei poziție fiscală și externă a fost puternic deteriorată, se arată într-un comunicat al FMI.

”Autoritățile au solicitat o majorare de aproximativ 267 de milioane de dolari” care se ajute Republica Moldova să facă față impactului războiului din Ucraina și al creșterii prețurilor internaționale la petrol, energie și alimente, se arată în document.

Cuantumul total al ajutorului FMI, aprobat inițial în decembrie, a fost astfel majorat la aproximativ 815 milioane de dolari.


Acest ajutor, în schimbul reformelor economice, a fost acordat în cadrul Facilității extinse de credit (FEC) precum și a Mecanismului extins de credit (MEDC). O primă plată de 149 milioane de dolari ar urma să fie virată în curând.

”Războiul din Ucraina a avut consecințe majore pentru economia Republicii Moldova”, a comentat Ruben Atoyan, specialistul care a condus misiunea FMI în Republica Moldova în perioada 4-11 aprilie.

Este puțin probabil ca PIB-ul Republicii Moldova să crească în acest an, reiese din noile previziuni ale FMI.

Un raport al Băncii Mondiale indică faptul că Republica Moldova este probabil una dintre țările cel mai grav afectate de conflict, nu numai din cauza proximității geografice ci și a vulnerabilităților sale inerente ca economie mică, strâns legată de Ucraina și Rusia. În plus, depinde de gazul natural pentru acoperirea nevoile energetice.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: