17 martie, 2022

România exportă electricitate în Republica Moldova și Ucraina, în urma sincronizării rețelelor acestora, realizată miercuri, prin România, cu restul rețelelor Europei Continentale.

Exportul de electricitate al României spre Republica Moldova este în creștere, joi, de la o putere de peste 380 MW, la ora 10.34, până la 414 MW la ora 11.00. Dimineață, la ora 5.15, Moldova a importat la 519 MW, peste maximul de miercuri de 496 MW, potrivit datelor operatorului de sistem și transport Moldelectrica.

Republica Moldova exportă la rândul ei în Ucraina, adeseori chiar mai mult decât ia din România, la 430 MW, joi la ora 11.00.


Ca să exporte, România importă la rândul său, și este chiar  importator net,  la o putere de 555 MW, joi la ora 11.29, potrivit operatorului român de sistem și transport magistral, Transelectrica (TEL).

După ce testaseră cu succes operarea în sistem izolat de rețeaua Rusiei și Belarus, operatorii de sistem ucrainian Ukrenergo și Moldelectrica nu s-au mai conectat la aceasta din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.

Apoi, cei doi operatori au solicitat, în 27 și respectiv 28 februarie, sincronizarea de urgență cu rețeaua Europei Continentale (Zona sincronă a Europei Continentale – CESA), din care fac parte 24 de țări, potrivit ENTSO – E, asociația menită să asigure cooperarea operatorilor europeni de sistem și transport de electricitate.

Sincronizarea de urgență și riscul variației frecvenței

 Miniștrii europeni ai energiei, reuniți la Bruxelles chiar în 28 februarie, au aprobat sincronizarea, iar conducerea ENTSO-E a anunțat că sprijină pe deplin socilitarea operatorilor din Ucraina și Moldova.


Proiectul sincronizării celor două țări a debutat încă din 2017,  dar realizarea este dificilă din cauza pericolului ca variațiile frecvenței curentului electric față de standardul de 50 Hz să nu expună celelalte rețele.

„Sincronizarea de urgență permite interconectarea fără ca toate măsurile necesare să fie finalizate, ci prin asigurarea unor măsuri suplimentare pentru limitarea riscurilor operaționale. Acesta va permite sprijinirea Ukrenergo și Moldelectrica în menținerea stabilității sistemelor energetice ucrainene și moldovenești”, explică ENTS-O.

Operatorii Zonei CESA au identificat „anumite riscuri legate de protecție și stabilitate dinamică, operațiuni și piețe, legislație și reglementare și tehnologia informației, inclusiv securitatea cibernetică”.

„Au fost implementate acțiuni excepționale cu sprijinul părților interesate și al autorităților în cauză. Este prevăzută o monitorizare cuprinzătoare 24/7 a situației și, de asemenea, sunt planificate măsuri adecvate în funcție de evoluția situației din Ucraina”, mai spune ENTSO-E.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: