vineri

26 aprilie, 2024

13 iulie, 2022

Fondul Monetar Internațional (FMI) a avertizat marți că evitarea intrării Statelor Unite în recesiune va fi „din ce în ce mai dificilă”, experții coborându-și, din nou, prognoza de creștere pentru 2022 la 2,3% de la 2,9% la sfârșitul lunii iunie, în contextul în care noile date indică o scădere a cheltuielilor de consum, transmite Reuters.

Fondul și-a redus, de asemenea, prognoza de creștere a PIB-ului real pentru 2023 la 1% de la 1,7% prognoza din iunie, realizată în contextul evaluării economiei americane în baza articolului IV.

Raportul final, făcut public la sfârșitul săptămânii trecute, a fost revizuit pentru a reflecta datele în scădere ale PIB-ului din primul trimestru și datele slabe privind cheltuielile de consum din luna mai.


Acesta a evidențiat, totodată, provocările economice semnificative cu care se confruntă economia americană, cum ar fi inflația ridicată și creșterile abrupte ale ratei dobânzii pe care Rezerva Federală ne consideră necesare pentru a readuce prețurile sub control.

Directorii executivi ai FMI au avertizat că o creștere generală a inflației „înseamnă riscuri sistemice atât pentru Statele Unite, cât și pentru economia globală”.

„Prioritatea politicii trebuie să fie acum încetinirea rapidă a creșterii salariilor și a prețurilor, fără a precipita o recesiune”, a spus FMI în raportul în baza articolului IV. „Aceasta va fi o sarcină dificilă”.

Fondul a avertizat că înăsprirea politicii monetare a Fed ar trebui să contribuie la scăderea inflației la 1,9% până în trimestrul patru din 2023. FMI are o prognoză de inflație de 6,6% pentru ultimul trimestru al acestui an.


Acest lucru va încetini și mai mult creșterea SUA, dar FMI crede totuși că Statele Unite vor evita recesiunea.

Economistul FMI al Departamentului Emisferei de Vest, Andrew Hodge, a precizat într-o postare pe blog că majorarea ratelor dobânzilor Fed și mai puține cheltuieli guvernamentale vor încetini creșterea cheltuielilor consumatorilor „către zero până la începutul anului viitor”, reducând tensiunile de aprovizionare.

„Scăderea cererii va crește șomajul la aproximativ 5% până la sfârșitul anului 2023, ceea ce ar trebui să scadă salariile”, a spus Hodge.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: