sâmbătă

24 februarie, 2024

22 iunie, 2022

Vânzările de locuințe vechi din SUA au scăzut, în mai, la cel mai redus nivel din ultimii doi ani, pe fondul creșterilor record de prețuri – media a depășit pragul record de 400.000 de dolari- și a avansului costurilor de finanțare, care i-au scos din piața pe cumpărătorii aflați la prima achiziție, transmite Reuters.

Vânzările de locuințe existente au scăzut pentru a patra lună consecutiv în mai, cu un ritm lunar de 3,4%,
la 5,4 milioane de unități, minimul din iunie 2020.

În ciuda scăderii vânzărilor și a accesibilității, piața imobiliară se menține destul de ”fierbinte”, transmit jurnaliștii străini. Proprietățile sunt disponibile pe piață, în medie, vreme de doar 16 zile, un minim record.


Având în vedere că oferta este încă scăzută, prețurile ar putea rămâne ridicate, în ciuda faptului că unii vânzătorii scad prețurile de pornire, în special în zonele în care au loc licitații intense.

Economiștii chestionați de Reuters estimează că o scădere a pieței imobiliare ar presupune o scădere a vânzărilor de locuințe vechi până la 4-4,5 milioane de unități.

Vânzările din luna mai corespund unor contracte care au fost semnate cu una sau chiar cu două luni în urmă, înainte ca ipotecile să fie afectate de accelerarea anticipațiilor inflaționiste și a convingerii analiștilor că Rezerva Federală va majora dobânzile.

Dobânda medie a unui contract de credit ipotecar cu rată fixă pe 30 de ani a crescut cu 55 de puncte de bază săptămâna trecută, până la maximul ultimilor 13 ani și jumătate – 5,78%, potrivit datelor agenției de finanțare ipotecară Freddie Mac. Aceasta a fost cea mai mare creștere săptămânală din 1987. Dobânda a crescut cu peste 250 de puncte de bază din ianuarie.


Datele privind piața imobiliară reprezintă cel mai recent indicator că economia americană reacționează la decizia Fed de majorare accelerată a dobânzilor pentru a readuce inflația sub control, mai notează jurnaliștii străini.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: