marți

26 martie, 2024

7 iunie, 2017

Investitorii financiari cu expunere globală deja disting între oportunităţile Uniunii Europene fără Marea Britanie (UE27) şi piaţa londoneză, pe măsură ce cresc perspectivele economiei comunitare, dar şi nervozitatea privind termenii Brexit.

Intrările de plasamente în fondurile de investiţii listate la bursă (ETF – exchanged traded funds) care nu au în portofoliu companii britanice înregistrează valori tot mai mari. Cel mai mare dintre acestea, iShares MSCI Eurozone ETF, a înregistrat intrări de 3,9 miliarde de dolari de la începutul anului, potrivit datelor Lipper, o filială a Thompson Reuters.

În acelaşi timp, fondurile ETF care includ acţiuni britanice suferă ieşiri nete, care sugerează concentrarea investitorilor numai asupra expunerii pe UE 27.


„Europa fără UK” nu este încă un nou concept de investiţii, dacă sunt luate în considerare volumele totale de active administrate de fondurile de investiţii. Doar cele circa 1.800 de fonduri mutuale care investesc la nivel pan-european au active de peste 250 de miliarde de dolari, în vreme ce fondurile care exclud plasamentele britanice nu sunt decât circa 150 şi au active de cinci ori mai mici, potrivit datelor Lipper.

„Investitorii americani au lichidat multe poziţii în primele două săptămâni după referendumul pro-Brexit, în iuie 2016 şi nu s-au mai întors. Incertitudinile privind Berxit îi ţin încă departe şi deocamdată asta va continua”, spune un manager de investiţii al uneia dintre cele mai mari firme de investiţii, Jupiter Asset Management, citat de Reuters.

Marea Britanie –Japonia Europei?

Marea Britanie rămâne una dintre cele mai importante pieţe financiare ale lumii, oferind accesul investitorilor la mari producători de mărfuri ca Rio Tinto sau Royal Dutch Shell, de produse de consum ca Unilever şi de giganţi bancari precum HSBC.

Şi companiile din Zona Euro se bizuie pe piaţa britanică, 10% din veniturile celor mai importante dintre acestea provenind din Marea Britanie.


„Marea Britanie ar putea semăna cu Japonia, care este parte a Asiei, dar prexintă diferențe suficient de mari ca să merite o analiză separată”, spune un alt manager de investiții.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: