25 martie, 2019

Florin Iordache a sesizat vineri Curtea Constituțională în privința unui conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Curtea Supremă, din cauza completurilor specializate.

Sesizarea a fost făcută în calitate de deținător al atribuțiilor președintelui de cameră, Liviu Dragnea, aflat în concediu medical săptămâna trecută, din cauza unei duble hernii de disc.

Reamintim că la fel s-a întâmplat și în cazul protocoalelor dintre parchete și SRI, o problemă ajunsă pe masa judecătorilor constituționali tot printr-o sesizare a fostului ministrul de Justiție Florin Iordache, după ce Călin Popescu Tăriceanu a refuzat să facă acest demers.


Și de această dată, unul dintre beneficiarii unei eventuale decizii de neconstituționalitate a CCR ar fi Liviu Dragnea, care a primit pe fond o condamnare la trei ani și sașe luni de închisoare în Dosarul angajărilor fictive de la Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman.

La ultimul termen din dosar, avocații liderului PSD au ridicat această problemă, a nelegalității completurilor de trei judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție deoarece nu ar fi specializate.

Nelegalitatea completului atrage nulitatea absolută a tuturor sentințelor pronunțate după 21 iunie 2018 (când CCR a spus că procesele din prima instanță, pe fond, trebuie judecate de completuri specializate în fapte de corupție) și rejudecarea dosarelor pe fond.

Secția pentru investigarea magistraților, interesată și ea de subiect

Procurori ai Secţiei speciale pentru investigarea infracțiunilor din Justiție (SIIJ) au cerut Înaltei Curți de Casație și Justiție detalii privind constituirea completelor specializate, s-a aflat săptămâna trecută.


Răspunsul transmis de Curtea Supremă a fost concis: toţi magistraţii de la ÎCCJ sunt specializaţi pe judecarea faptelor de corupție.

Secția pentru investigarea magistraților a încercat să preia și Dosarul Tel Drum

Reamintim că SIIJ a cerut de la DNA, de patru ori, dosarul mare Tel Drum, sub pretextul că în dosar sunt implicați și magistrați, cinci judecători și trei procurori (este vorba despre denunțul anonim).

Conflictul pozitiv de competență soluționat de Augustin Lazăr în favoarea DNA, poate fi însă atacat.

În cazul Tel Drum, prejudiciul este de aproximativ 20 de milioane de euro reprezentând valoarea fondurilor europene fraudate, plus un prejudiciu de peste 31 de milioane de lei, produs Consiliului Județean Teleorman

Banii ceruți înapoi de Comisia Europeană au fost returnați de la bugetul de stat.

În acest dosar este acuzat și președintele social – democraților, Liviu Dragnea, pentru fapte comise pe vremea când conducea CJ Teleorman.

Infracțiunile de care este acuzat Liviu Dragnea în Dosarul Tel Drum:

  • constituirea unui grup infracțional organizat
  • două infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene
  • două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: