marți

23 aprilie, 2024

7 iunie, 2020

Amenzile date în perioada stării de urgență, de aproape 100 de milioane de lei, vor compensa alte obligații fiscale ale persoanelor amendate, sau vor fi returnate, dacă vor avea câștig de cauză în instanțe, potrivit declarațiilor ministrului Finanțelor,  Florin Cîțu,  de duminică  la Digi24.

Suma  totală  a  amenzilor este de apoape 600 de milioane de lei.

„De obicei, se fac compensări” dar „sunt și cazuri când primesc banii, depinde care este situația personală a fiecărei persoane”, a spus Florin Cîțu.


Sunt „mai puțin de 100 de milioane de lei. (…) Sunt la bugetul de stat, vedem dacă sunt contestate și deciziile sunt favorabile cetățenilor, bineînțeles că va trebui să returnăm acești bani”, a spus ministrul Finanțelor.

Cât  privește o eventuală amnistiere a acestor amenzi, după ce Curtea Constituțională a României le-a declarat neconstituționale, Florin Cîțu a spus că „este o decizie pe care trebuie să o discutăm cu premierul și vom vedea”.

„La acest moment nu am participat la o discuție care să aibă acest subiect, amnistia fiscală pentru acest amenzi și la Ministerul Finanțelor nu discutăm de așa ceva în acest moment”, a adăugat ministrul.

Curtea Constituțională (CCR) a decis, în 6 mai,  că amenzile date în perioada de urgență sunt neconstituționale.

(Citiți și: „Motivarea CCR privind neconstituționalitatea amenzilor din starea de urgență”)


CCR a susținut că prevederile din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999 prin care au fost majorate amenzile nu indică în mod clar şi neechivoc, actele, faptele sau omisiunile care constituie contravenții și nici nu permit identificarea cu uşurinţă a acestora Normele prin care sunt stabilite contravenţii trebuie redactate cu suficientă precizie pentru a permite cetăţeanului să îşi controleze conduita, astfel încât să poată să prevadă consecințele, mai arată Curtea Constituţională.

CCR constata că stabilirea faptelor a căror săvârşire constituie contravenţii este lăsată, în mod arbitrar, la libera apreciere a agentului constatator, fără ca legiuitorul să fi stabilit criteriile şi condiţiile necesare operaţiunii de constatare şi sancţionare a contravenţiilor.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: