1 aprilie, 2020

Economia s-ar putea contracta în acest an, a admis, miercuri, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, într-un interviu acordat Hotnews.ro.

Măsurile adoptate până acum de guvern se ridică la echivalentul a 3% din PIB, a mai precizat el, adăugând că o estimare actualizată privind deficitul bugetar din 2020 ar urma să fie făcută publică săptămâna viitoare.

”Cât privește creşterea economică (din 2020, n.r.) nu sunt atât de pesimist. Pentru că văd și cum răspunde şi sectorul privat. O parte dintre ei se reorientează, chiar dacă nu reușesc toți să facă asta. Discut foarte mult cu antreprenori și chiar și cu cei din sectorul de HoReCa, ei fiind printre cei mai afectați. Da, e adevărat, economia s-ar putea să fie pe negativ în acest an. Dar nu cred că scenariile pe care le-am văzut în presă sunt reale”, a declarat Florin Cîțu.


Ministrul finanțelor a precizat totodată că România nu ar avea nevoie în acest moment de un împrumut de la FMI, dar și că speră că marile agenții de rating, care urmează să actualizeze rating-ul României, ”să facă diferența între niște costuri one-off (care se întâmplă o singură dată, n.r.) și structura economiei”.

În ceea ce privește deficitul fiscal, Florin Cîțu a precizat că va prezenta o actualizare săptămâna viitoare.

”Cel structural și cel care apare ca urmare a acestor costuri suplimentare. Vom ieși public săptămâna viitoare cu o proiecție a acestui deficit. Dar vă spun ca ordin de mărime, pachetul nostru de sprijin este de circa 3% din PIB. Dacă știți cât estimam anterior, vă puteți face o idée cam pe unde se va situa”, spune ministrul.

Bugetul pe anul 2020 a fost construit pe o țină de deficit de 3,6% din PIB și pe o prognoză de creștere economică de 4,1% din PIB.


”Facem iar un apel către companii ca cele care pot să îşi plătească impozitele să o facă. Doar așa menținem lucrurile să meargă. Și am și eu o presiune mai mică de finanțat din piață”, a mai precizat Florin Cîțu.

Marile bănci de la nivel local și-au revizuit drastic estimările în ceea ce privește evoluția economiei locale și a deficitului bugetar, scenariile pesimiste indicând o contracție de peste 7% din PIB.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: