Premierul spune că nu are nevoie de vot parlamentar pentru guvern nou
marți

26 octombrie, 2021

Florin Cîțu afirmă că Parlamentul nu trebuie să voteze un nou guvern, ci doar miniștrii care preiau mandatele USR PLUS

17 septembrie, 2021

Premierul Florin Cîțu a susținut, joi seara,  la TVR 1, că nu trebuie să ceară votul Parlamentului pentru întreg Cabinetul dacă se schimbă compoziția politică a Guvernului, ci doar pentru noii miniștri. Oficial, Florin Cîțu pledează pentru refacerea coaliției de guvernare cu USRPLUS, dar acțiunile sale pregătesc un guvern minoritar PNL – UDMR.

Premierul a anunțat la TVR că ”toate variantele sunt pe masă în acest moment”. Constituția prevede că, dacă prin remanierea unui ministru se schimbă compoziția politică a Guvernului, atunci este necesar votul Parlamentului pentru un nou guvern și un nou program de guvernare.


Întrebat de acest lucru, premierul a răspuns: ”Aici trebuie să fim foarte atenți. Nu guvernul merge, merg cu miniștrii în Parlament. Guvernul cade doar dacă este o moțiune de cenzura. Dacă nu obține voturile un ministru nu se întâmplă nimic cu guvernul”.

Până la acest moment, în situația în care un partid a ieșit sau a fost dat afară de la guvernare, premierii au venit în Parlament și au cerut vot de încredere pentru un nou guvern. S-a întâmplat așa în 2007 și 2014, cu guvernele Tăriceanu și Victor Ponta.

O singură excepție s-a produs în 2006: miniștrii PUR și-au dat demisia din guvernul Tăriceanu, premierul a venit în Parlament și a cerut numirea lui Varujan Vosganian în funcția de ministru al Economiei, în locul lui Codruț Șereș.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Varujan Vosganian a fost audiat de comisiile parlamentare și a fost votat de plenul Parlamentului, fiind ulterior numit în funcție de președintele de la acea vreme Traian Băsescu.


Singurul care s-a opus la acel moment a fost Victor Ponta (PSD).

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr