Rezultatul alegerilor parlamentare din România indică o continuare a incertitudinii politicii fiscale viitoare, iar aprobarea bugetului de stat va fi un prim indiciu al direcției acesteia, potrivit unui raport al agenţiei de evaluare financiară Fitch Ratings.
Raportul Fitch spune că formarea unei coaliții de guvernământ între PNL, USR-Plus și UDMR „va consuma energie politică și ar putea reduce apetitul și capacitatea guvernamentală de a aplica măsuri pentru a stopa procesul de slăbire a finanțelor publice ale României”.
Rezultatele alegerilor vor face cu atât mai dificile problemele cheltuielilor sociale, creșterea pensiilor și a altor alocații.
„Discuţiile pe tema bugetului pe 2021 vor fi primul indicator clar al reperelor politicii fiscale a noi administraţii. PNL şi USR-PLUS au promis că vor implementa o consolidare fiscală graduală (de fapt – un eufemism pentru creșterea veniturilor fiscale inclusiv prin creșteri de taxe, n.r.), dar nu există un consens cu privire la amploarea şi calendarul precis al măsurilor pe termen scurt, date fiind provocările sanitare şi economice ale pandemiei”, spune raportul citat.
Prognoza Fitch spune că deficitul guvernamental se va reduce până la 7,1% din PIB în 2021, de la un nivel record de 9,8% din PIB în 2020, dar invocă și riscurile mari care pot trage în jos indicatorul.
„PSD, un partid înclinat spre populism, încă este cel mai mare din Parlament şi ar putea avea capacitatea de a construi o opoziție eficace și de a împiedica procesul de elaborare a politicilor. Totuși, Fitch nu anticipează inițiative fiscale perturbatoare cum ar fi creșterea cu 40% a pensiilor, care a fost redusă de guvernul anterior condus de PNL în septembrie”, spune agenția de evaluare.
Fitch Ratings consideră că „volatilitatea politică a României din ultimii ani a sporit incertitudinea politicii și a subminat planificarea fiscală pe termen mediu. Elaborarea unor planuri credibile de consolidare fiscală pe termen mediu rămâne un criteriu important în evaluarea noastră privind ratingul suveran, având în vedere istoricul defavorabil al țării (dincolo de creșterea economică pre-pandemiei) și rigiditățile bugetare ridicate.
La finele lunii octombrie, Fitch Ratings a confirmat ratingul suveran al României la „BBB minus” cu perspectivă negativă, aceasta fiind ultimul nivel din categoria „investment-grade”, recomandat pentru investiţii.
Și celelalte două mari agenții de evaluare, Moody’s și Standard & Poor’s la același nivel, cu pespectivă negativă.