cursdeguvernare

sâmbătă

21 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Fitch confirmă ratingurile României la „BBB minus” – Sunt așteptate noi presiuni asupra bugetului în 2017

22 ianuarie, 2017

Fitch Ratings a confirmat vineri ratingurile pentru datoriile pe termen lung în valută și monedă locală ale României la „BBB minus”, perspectiva asociată pentru ambele calificative fiind stabilă, se arată într-un comunicat al agenției.

Plafonul de țară al României a fost confirmat la „BBB plus”, iar calificativul pe termen scurt în valută și monedă locală a fost confirmat la „F3”.

Ratingul „BBB minus” este de tip „investment grade” (recomandat pentru investiții).


De asemenea, Fitch a confirmat ratingul obligațiunilor guvernamentale românești pe termen lung în valută și monedă locală la „BBB minus/F3”.

Ratingurile României sunt constrânse de incertitudinile fiscale care apar în urma măsurilor de relaxare fiscală precum și a poziției de debitor net extern mai slabă decât media statelor cu calificativ „BBB”. Aceste evoluții sunt compensate de așteptările Fitch privind o creștere economică robustă și stabilitate în sectorul bancar, se spune în comunicatul citat de Agerpres.

Impactul reducerilor de taxe și al măsurilor de creștere a cheltuielilor din Codul Fiscal au majorat în 2016 deficitul fiscal guvernamental general (ESA 2010) la 2,9% din PIB, de la 0,8% din PIB în urmă cu un an.

Sunt așteptate noi presiuni asupra deficitului în 2017, Fitch estimând un deficit de 3,1% din PIB.


Deși bugetul pe 2017 încă nu a fost finalizat, au fost deja aprobate o serie de măsuri fiscale care determină extinderea deficitului de noua coaliție aflată la guvernare.

Împreună cu măsurile aprobate de precedentul guvern în 2016, Fitch se așteaptă ca ele să aibă un impact net total asupra veniturilor la minus 1% din PIB în acest an.

Noul guvern anticipează că odată cu majorarea salariului minim, eliminarea plafonului la contribuțiile sociale și asumarea unei creșteri economice de 5,2%, impactul negativ net asupra veniturilor în urma noilor reduceri de accize și TVA va fi ținut sub control. Totuși, agenția de evaluare financiară susține că sunt necesare măsuri suplimentare pentru ca Guvernul să-și îndeplinească ținta de a păstra deficitul sub 3% din PIB.

Există riscul ca, în scopul îndeplinirii promisiunilor electorale, cheltuielile curente mai ridicate să fie compensate de reducerea cheltuielilor de capital, avertizează Fitch.

Extinderea deficitului fiscal pune de asemenea presiune asupra datoriei guvernamentale generale, care în ultimii ani s-a deteriorat gradual spre nivelul mediu al datoriei statelor cu calificativ „BBB”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: