luni

30 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 februarie, 2022

Fitch Ratings a coborât ratingul Turciei într-o zonă inferioară a categoriei „junk” (nerecomandat pentru investiţii), din cauza vulnerabilității ţării în faţa inflaţiei ridicate, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres.

Agenţia de evaluare financiară a informat că a coborât ratingul suveran al Turciei de la „BB minus” până la „B plus”, adică cu patru trepte sub nivelul „investment grade” (recomandat pentru investiţii).

În urma acestei decizii, ratingul de ţară al Turciei este la egalitate cu cel al Egiptului şi Bahreinului.


Perspectiva asociată ratingului Turciei este una „negativă”, ceea ce înseamnă că o nouă retrogradare este posibilă în perioada următoare.

Fitch se aşteaptă ca inflaţia în Turcia să ajungă la 38% la finele lui 2022, şi pe parcursul acestui an rata medie a inflaţiei să fie de 41%, aceasta fiind a doua cea mai ridicată inflaţie înregistrată de toate statele cărora Fitch le acordă un rating suveran.

Ca urmare a presiunilor venite de la preşedintele Recep Tayyip Erdogan, în a doua parte a anului trecut Banca Centrală a Turciei a început să reducă semnificativ dobânda de politică monetară, adică exact opusul a ceea ce recomandă economiştii pentru a proteja monedele de presiunile globale ale preţurilor.

Cu prilejul a patru reuniuni de politică monetară care au fost organizate până în luna decembrie a anului trecut, Banca Turciei a redus dobânda de bază cu un total de 500 de puncte de bază, astfel că indicatorii de risc precum CDS (costul de asigurare la restructurare/default) au urcat la maximul ultimilor ani.


Potrivit datelor oficiale, Turcia a cheltuit peste 7 miliarde de dolari pentru susținerea lirei în decembrie.

Banca centrală a Turciei a anunțat revenirea la politica controversată de vânzare de valută pentru a susține lira în decembrie, în condițiile în care insistența președintelui Recep Erdogan de a reduce ratele dobânzilor în ciuda inflației în creștere a făcut ca moneda să se prăbușească la minime record.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: