sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

30 iunie, 2020

Firmele care nu au un acționariat transparent nu vor putea participa la procedurile de achiziţie publică, potrivit unui proiect de lege adoptat, marți, în Camera Deputaților. Actul normativ exclude din procedura de atribuire a contractelor cu statul toți operatorii economici organizați ca societate cu acţiuni la purtător.

De precizat: firmele cu acțiuni la purtător urmau să dispară oricum după data de 1 ianuarie 2021, ca efect al modificării legii 129/2019, privind prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului. În iunie 2019 s-a decis ca firmele care mai au acţiuni la purtător sunt obligate să le convertească în acţiuni nominative în termen de 18 luni. În caz contrar, ONRC era abilitat să dea amenzi de până la 10.000 de lei şi să dizolve societatea.

Proiectul legislativ votat de Cameră marți, care completează Legea 98 privind achizițiile publice, a fost susținut de 275 de deputați, iar 3 s-au abținut. Camera Deputaților este for decizional.


„Societăţile comerciale care au decis să aibă un acţionariat netransparent să nu poată participa la procedurile de achiziţie publică, respectiv excluderea din procedura de atribuire a oricărui operator economic organizat ca societate pe acţiuni la purtător”, arată textul adoptat marți.

(Citiți și: ”Economia subterană – 21% din PIB, varianta de lucru a INS”)

Unul dintre inițiatorii legii, Florin Roman, liderul deputaților PNL spune că astfel nu vor mai avea loc „afacerilor dubioase de tip Tel Drum, folosite de Liviu Dragnea, pentru a se îmbogăți din bani publici”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„Practic, Liviu Dragnea, în calitate de Președinte al CJ Teleorman semna ca ordonator principal de credite, alocarea unor sume fabuloase către SC Tel Drum, al cărui acționar ascuns era direct sau prin intermediari.

Motivul adoptării proiectului este unul simplu: necunoașterea acționariatului nu poate determina din timp un prezumtiv conflict de interese între ordonatorul de credite și beneficiar, arată un comunicat de presă emis de parlamentarul PNL.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: