fbpx

Just Business

Companiile antreprenoriale la Bursă: Valoarea totală s-a dublat față evaluările inițiale

Valoarea companiilor antreprenoriale listate la Bursa de Valori București (BVB) a crescut de 2,7 ori, în prezent, față de totalul capitalizărilor inițiale pe care le-au… Mai mult

01.06.2021

Digital

Digitalizarea României: componenta digitală din PNRR atinge la limită ținta de 20% alocări

Planul Național de Redresare și Reziliență depus de România, oficial, luni la Bruxelles respectă la limită cerința Comisiei Europene de alocare a 20% dintre fonduri… Mai mult

31.05.2021

Chestiunea

Cum arată PNRR-urile celor mai mari 4 economii ale UE

Proiectele pe care România le-a trecut în PNRR-ul său au de-a face mai degrabă cu investiții specifice secolului trecut – și nici nu poate fi… Mai mult

30.05.2021

La obiect

Deficitul bugetar după prima treime a lui 2021, redus cu 23% – creștere spectaculoasă a încasarilor din TVA

Bugetul general consolidat a consemnat după primele patru luni ale  anului în curs un deficit de 20,7 miliarde lei, echivalent cu circa 1,8% din noul… Mai mult

30.05.2021

Economia subterană – 21% din PIB, varianta de lucru a INS

de Victor Bratu , 10.2.2020

La nu mai puțin de 21% PIB se ridică în România așa numita ”economie neobservată”. E vorba de activitățile economice care – într-un fel sau altul – ocolesc impozitele și taxele.
Informația e furnizată de către Institutul Național de Statistică (INS) la solicitarea cursdeguvernare.ro.

Ca referință, media economiei neobservate în Uniunea Europeană – din Grecia până în Franța și din Portugația până în Germania – e de circa 17%, valoare estimată la nivelul anului 2016.

În România – unde, practic, peste o cincime din economie se sustrage impozitării – procentul economiei neobservate este foarte mare în ciuda impozitării și a unui sistem de taxare considerate printre cele mai mici din UE.

Cele 21 de procente din PIB reprezintă – calculate pentru nivelul anului 2019 – nu mai puțin de 208 miliarde de lei, adică aproximativ 44 de miliarde de euro. Astfel că zona reprezintă un adevărat izvor pentru a aduce venituri la Bugetele publice. 

Potrivit INS, trei sunt domeniile afectate cu precădere:

  • construcții
  • comerț
  • industria ospitalității

În cel puțin 2 din aceste domenii, explicația fenomenului și măsurile de combatere a lui sunt la îndemâna autorităților: industria ospitalității a beneficiat de scăderi continue de taxe, ajugând domeniul cel mai avantajat fiscal; iar comerțțul poate fi adus sub control prin implementarea mult amânatei măsuri de-a racorda la ANAF casele de marcat fiscale.

Cifrele reale ar putea fi mult mai mari: spre 30% din PIB

Procendul de 21% din PIB a fost calculat de INS potrivit metodologiei si perspectivei Eurostat asupra fenomenului.

Potrivit altei metodologii, economia neobservată în România e, de fapt, mult mai mare.

Prof. Dr. Friedrich Schneider, de la Universitatea Linz, Austria, face de 20 de ani un studiu anual al economiilor neobservate, în 158 de state ale lumii, printre care și România.
Potrivit ultimei ediții a Studiului Schneider, pentru anul 2019, economia neobservată a României se ridică la 30% din PIB.

Într-un clasament bazat pe media economiilor neobservate între 1991-2015, cu cele mai mici rate figurează Elveția, SUA și Austria. Cele mai mari rate sunt deținute de trioul Georgia- Bolivia- Zimbabwe.

(Descărcați AICI ultima ediție a studiului Schneider)

Un capitol separat în această cercetare este dedicat grupului de state est-europene Ucraina, Bulgaria, Ungaria, România, Moldova și Serbia.

În acest grup, cu 28,6% din PIB, România se plasează pe locul 5 ca medie a pe 10 ani, între 2008 și 2018.

Clasamentul este deschis de Ucraina (44,7% din PIB) și închis de Ungaria, cu 22,5% din PIB.

Mențiune importantă: Studiul Schneider exclude activitățile infracționale din evaluare – spre deosebire de Eurostat. Astfel că, potrivit Schneider, România are 30% economie neobservată în afară de activitățile ilegale.

Problemele de definiție și metodologie nu ne ajută

Din perspectiv INS, identică cu cea a Eurostat, la economia neobservată se adaugă, din 2014, și activități ilegale, de tipul prostituției sau traficul de droguri care sunt luate în calcul, în parte, la formarea PIB.

Din perspectiva cercetării fundamentate, economia neobservată nu are nicio legătură cu activități ilegale de tipul contrabandei, traficului etc. Economia neobservată include producția legală și aprovizionarea cu bunuri sau servicii care nu sunt raportate autorităților și activități în cadrul gospodăriilor care nu sunt înregistrate ca efect al unor prevederi cu specific național în legislație.

Însă, chiar și după cea mai blândă metodologie, economia subterană a României e de cel puțin 21% din PIB.

Frauda cu TVA – de fapt, unde să se uite Fiscul

Revenind la urgența creșterii veniturilor bugetare, Gabriel Biriș, fostul secretar de stat în Ministerul de Finanțe, a demonstrat că șapte optimi din gap-ul de TVA provine din relația comercială a companiilor cu alte companii sau cu statul, nu din retail, așa cum crede Fiscul.

(Citiți și: ”Gabriel Biriș / Pe unde se fură TVA-ul. O explicație pe cifre”)

Premisa simplă de la care pleacă demonstrația lui Gabriel Biriș: Peste o treime din TVA-ul teoretic colectabil  de 82,5 miliarde de lei, adică 29,3 miliarde de lei (35,5%) se evaporă însă înainte de a ajunge la buget. Soluțiile propuse de Gabriel Biriș: În primul rând, taxare inversă. Concomitent cu informatizarea serioasă, introducerea aplicației de facturare, conectarea caselor de marcat, SAF-T.

7 sugestii pentru combaterea economiei neobservate

În ceea ce privește combaterea efectelor economiei neobservate, studiul Schneider recomandă aplicarea unui set de 7 politici publice:

1.Șomaj – acesta poate fi controlat fie prin aplicarea unor politici economice de factură Keynesiană, fie prin îmbunătățirea competitivității pentru atragerea de investiții străine.

2. Impactul activităților independente asupra economiei neobservate este numai parțial controlabil de guvern. Un guvern poate dereglementa economia pentru a stimula angajările sau poate stimula independența antreprenorială, ceea ce ar facilita potențial reducerea șomajului. Ambele abordări au potențial de a ajuta la controlul economiei neobservate.

3. Acțiunile descrise mai sus trebuie obligatoriu însoțite de întărirea instituțiilor statului și de restabilirea încrederii în acestea, pentru a reduce posibilitatea ca activitățile independente să genereze economie neobservată. Dacă situația nu se schimbă, statul ar trebui să se concentreze mai mult pe stimularea angajărilor.

4.Decidenții politici trebuie să se orienteze către reducerea fiscalității, în special a taxelor indirecte și a taxelor vamale.

5.La fel de importantă este calitatea instituțiilor, în care trebuie să primeze transparența și din care trebuie eliminate corupția și birocrația.

6.Reducerea poverilor administrative puse în sarcina mediului de afaceri: simplificarea procedurilor de licențiere/acreditare, reducerea timpului de eliberare a documentelor esențiale funcționării afacerilor, eliminarea barierelor birocratice.

7. Descurajarea plăților cash prin creșterea accesibilității plăților electronice.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 10.2.2020

Lăsați un comentariu


Europa

G7 summit: SUA propun un megaplan de investiții care să concureze cu iniţiativa chineză Belt and Road

Alexandra Pele

Grupul celor şapte puteri economice (G7) ar putea elabora, la iniţiativa Statelor Unite, un plan masiv de investiţii în infrastructură în statele în curs de… Mai mult

Europa

EURO 2020 / Resuscitat pe teren, jucătorul danez Christian Eriksen a fost stabilizat în spital

Vladimir Ionescu

Federația daneză de Fotbal a anunțat sâmbătă că fotbalistul Christian Eriksen ”este treaz iar starea sa de sănătate este stabilă”. ”Rămâne internat la Rigshospitalet pentru… Mai mult

Europa

EURO 2020 / Mijlocașul danez Christian Eriksen s-a prăbușit pe teren. Partida Danemarca – Finlanda a fost suspendată

Vladimir Ionescu

UPDATE. Federația daneză de Fotbal a anunțat, potrivit BBC, că fotbalistul Christian Eriksen ”este treaz” și așteaptă rezultatele unor teste medicale. Informația inițială: Partida Danemarca… Mai mult

Stiri

Sorin Cîmpeanu, despre întârzierile la plata orelor remediale: Toate sumele vor fi plătite

Vladimir Ionescu

Întârzierile la plata orelor remediale sunt “nepermis de mari”, a declarat sâmbătă ministrul educaţiei Sorin Cîmpeanu, dând asigurări că acestea vor fi plătite integral. “În… Mai mult

Europa

Miniștrii Energiei din țările UE au decis să înceteze finanțarea conductelor de transport de gaze și petrol

Vladimir Ionescu

Miniștrii energiei din UE au ajuns la un acord vineri cu privire la “abordarea generală” a finanțării proiectelor europene de energie, punând capăt finanțării pentru… Mai mult

Stiri

2.103 elevi din România au participat la faza de pretestare PISA, realizată în premieră pe calculator

Un număr de 2.103 elevi din Bucureşti şi 20 de judeţe au participat la faza de pretestare PISA 2022, pentru prima oară administrată computerizat, a… Mai mult

Stiri

Legea 5G promulgată – reacție a ambasadei Chinei

Iulian Soare

Ambasada Chinei în România a făcut vineri un apel la autoritățile române pentru nediscriminarea companiilor chineze și a cerut acțiuni concrete pentru a menține interesele… Mai mult